София вече има Музейна галерия за модерно изкуство

София вече има Музейна галерия за модерно изкуство

Диана Пикасо, внучка на Пабло Пикасо, бе специалнен гост и "рекламно лице" на новооткритата Музейна галерия за модерно изкуство (Museum Gallery of Modern Art) в София. Разположена на два етажа в сградата на ул. "Оборище" 10, от вторник в вторник в галерията могат да се видят произведения на Пикасо, Миро, Дали, Шагал, Матис, Анди Уорхол, Дe Куунинг, Хънт Слонъм и др.

Диана Пикасо каза преди това на среща с журналисти, че не познава знаменития си дядо. "Но когато гледам всичките му творби, казвам си, че има все пак едно намигане към семейството", добави тя.

Диана Пикасо представи някои от творбите на Пабло Пикасо и своята книга за него "Pablo Picasso: Art can only be erotic", която съдържа най-известните еротични творби на художника. Цената на книгата е 150 лева.

"Харесвам еротизма не само заради дядо ми. Аз също съм човек на изкуството. За книгата почерпих много от творчеството му, за да стигна по-далеч от разказите на близките ми," каза изкуствоведката.

"Баба ми е Мари-Терез. Има я тук, в новата галерия. Тя се запознава с дядо ми в момент, когато жените много са го вдъхновявали. Всъщност жените са били много важни в живота на Пикасо. Обичал ги е всички със страстта, с която е обичал и рисуването", каза Диана Пикасо. Нейната баба е била любовница, муза и модел на художника през 30-те години на миналия век.

По отношение на икономическата криза тя заяви: "Трябва да кажа, че творчеството на Пикасо не е било засягано никога от промените в икономиката. С течение на времето хората се запознават с различни етапи от неговото творчество. Освен това вкусовете се променят. Но той никога не е бил жертва на модата, не е зависил от нея, както при други творци, при които продажбата на техните творби зависи от това дали са на мода или не. Освен това Пикасо е един творец, който никога не се е опитвал да се харесва на хората. А всъщност им се харесва, доста."

Диана Пикасо от две години живее в Ню Йорк. Както обясни пред журналисти, тя е избрала този град "зради любовта - не само към Статуята на свободата".

Специален гост за откриването на галерията бе и американският изкуствовед Нейт Браун.

Деница Атанасова, представена като създател на уникалната за България и Югоизточна Европа Музейна галерия за модерно изкуство, заяви, че целта е да се представят в България произведения с музейно качество, които могат да бъдат купени от ценители и колекционери.

Колекцията на галерията от оригинално графично изкуство се състои от работи, които се притежават и от световните музеи на Пабло Пикасо в Париж и Барселона, музеите на Салвадор Дали в Испания (Каталония) и САЩ, музея на Хуан Миро в Барселона, както и световноизвестните музеи "Метрополитън", Музея за модерно изкуство (МоМА), Уорхол музей, "Д`Орсе" (Париж) и "Тейт" (Лондон). Между авторите са и Шагал, Матис, Анди Уорхол, Де Кунинг, Баския, Хънт Слонъм, Джеф Кунс, Кристо, Жорж Папазов.

Работите са от високо музейно качество, споменати са в научната литература и са илюстрирани в многобройни музейни и издателски каталози. Повечето произведения са доставени със съдействието на наследниците на художниците или са съгласувани с оторизираните институции и издатели. Творби на изтъкнати живи художници ще идват от личните им колекции, обясни Деница Атанасова.

В галерията ще бъдат привлечени световноизвестни експерти, работещи с "Кристис" и "Сотбис" и в университетите Харвард, Йейл, Принстън, Оксфорд, Кембридж, в Сорбоната и Хайделберг. Идеята е да бъде създадена академия с образователни курсове и семинари за хора, занимаващи се и интересуващи се от модерно и съвременно изкуство и колекционерство.

Галерията ще предлага и услуги - експертни оценки, консултации за купуване на предмети на изкуството, издирване на произведения по частни поръчки, организиране на частни изложби и затворени екпозиции за колекционери, ще предоставя пространство за корпоративни, културни и благотворителни събития.

Споделяне

Още от