Софиянци на изборен гастрол в Кюстендил, пернишките роми спазарени по две линии

Софиянци на изборен гастрол в Кюстендил, пернишките роми спазарени по две линии
Секцията в пернишкия ромски квартал "Караманци" затвори по обед, след като всички избиратели, регистрирани там, вече бяха дали своя глас. След това голяма част от тях имаха достатъчно време да напазаруват и излизаха доволни с пълни торби от близкия супермаркет.

Не само пред тази секция, но навсякъде в Перник, изборите за Народно събрание вървят при засилено присъствие на полиция и жандармерия. Затова вероятно обстановката е спокойна.

Според повечето хора, с които разговарям, това е така, защото сделките по купуване и продаване на гласове, най-вече ромски, са приключили предварително. Основните дилъри са двама, твърдят местни хора. От българска страна това бил човек с прякор Пешо Железаря (истинското му име не казват, защото не можели да си го спомнят). За него е известно, че държи пунктовете за изкупуване на метали.

От ромска страна "дилърът" е Гошо Главата (и неговото име не помнят). Той държи магазините за храни в "Кариманци" и схемата минавала оттам.

На въпрос за коя партия се набавят гласове, местните хора най-често посочват "Лидер". Казват, че миньорите са гласували под строй и че изборите в града са си "чиста схема".

Отстрани погледнато, избирателната активност в Перник е голяма. Още от сутринта пред секциите в кварталите "Тева" и "Изток" се извиваха опашки от желаещи да дадат своя глас.

На този фон съседният Кюстендил изглежда направо заспал в ранните следобедни часове. Оживление се създава от пет-шест автобуса със софийска регистрация, които стовариха избиратели от София, които са си извадили удостоверения да гласуват в Кюстендил.

Повечето от тях са млади хора, от столичните райони "Люлин" и "Студентски град". На въпрос какво ги е накарало да гласуват на друго място, всички те дават предварително репетиран отговор: "Тръгнали сме на екскурзия за Рилския манастир".

Запитани защо не си карат по прекия път, през Перник и Дупница, а правят отбивка чак до Кюстендил, те казват, че са решили да разгледат града, защото друг път едва ли ще им се отвори време.

Местните хора казват, че в други неделни дни не са забелязвали да има такъв подчертан туристически интерес.

Към 13.30-14.30 ч. в кюстендилския ромски квартал "Изток" цари истинска веселба. В близост до избирателната секция е издигната сцена с тон колони, гърми музика, цвърчат кюфтета и кебапчета. Насъбралото се множество обаче не иска да си говори с "пришълци", които заговарят за избори.

На съседен строеж няколко роми изливат бетонна плоча. Питаме ги ще гласуват ли. Отвръщат с въпрос: "Пари има ли?"

На въпрос кой е техният човек, казват, че е тоя, "който плати".

Според местните хора основният вот, включително този от ромския квартал, е за БСП.

Следващата спирка е Бобов дол, където улиците са празни. Пред избирателните секции в местното читалище са паркирани големи черни БМВ-та седма серия, всички със софийска регистрация. Не е ясно какво ги води насам в изборния ден.

Местни хора разказаха, че сутринта миньорите били откарани с автобуси да гласуват в селата около Бобов дол.

Те казват, че не знаели на евроизборите миналия месец да е имало заплахи от страна на работодателя Христо Ковачки и хората му, че няма да платят на работниците или ще ги съкращават, ако не гласуват за "Лидер". Научили това от медиите.

В същото време поясняват: "Нашите хора са "Лидер", те дават заплатите в нашия край."

Това признание завършва малко неочаквано: "Ама ние чакаме братя Галеви да оправят града ни и той да стане като Дупница – с оправени улици, бордюри, канализация", обясняват две жени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?