"Софийска вода“ не се отказва да иска поскъпване на водата

"Софийска вода“ не се отказва да иска поскъпване на водата

Концесионерът "Софийска вода“ иска увеличаване на цената на водата от 2.7 до 5.9% през всяка една от следващите пет години. Това е залегнало в инвестиционната програма на дружеството за периода 2014-2018 г., която предстои да бъде разгледана от комисията по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет в четвъртък.

Поскъпването на водата отчита инфлацията, като през 2014 г. исканото увеличение е малко по-голямо, защото през тази година цената на водата не беше променяна. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) дори заплаши да намали цената на водата за столичани, но после тихомълком прекрати производството, след като "Софийска вода“ си изтеглиха молбата за исканото увеличение.

В момента столичани плащат по 1.76 лв. за кубик вода, като цената не е променяна от лятото на 2012 г.

Плавното увеличение на цената на водата ще позволи реализирането на мащабна инвестиционна програма на „Софийска вода” от 217 млн. лв. през следващите пет години, неговата финансова стабилност и посрещане на задължения, се казва в официално съобщение на „Софийска вода“. В него е посочено, че бизнес планът на дружеството за първи път е изготвен въз основа на прецизни наблюдения и професионална експертиза на постигнатите резултати и инвестиции в мрежата досега. Те дават основание при успешно изпълнение на плана в нормална обществено-икономическа среда да доведе до намаление с около 10 на сто на общите загуби на вода през следващите пет години.

 

БСП обявиха, че няма да подкрепят исканото увеличение на цената на водата. Според Гергана Алексиева, общински съветник от БСП, концесионерът е предложил мек и твърд вариант за поскъпването на водата, но извън драстичните разминавания в искания ръст на цената не стана ясно по какво се различават двата плана и какви са техните цели и ефект върху услугата по пречистване, доставяне и отвеждане на водата.

 

Мекият вариант предвиждал през 2014 г. поскъпването да е 9.5%, а общо за целия 5-годишен период – над 32%. Според твърдия вариант цената на водата ще поскъпне с 42% през следващата година и общо с над 62% през следващите пет години, казаха от БСП.

 

Социалистите припомниха, че през 1999 г., когато беше подписан концесионният договор, един кубик вода е струвал 39 ст., а загубите по мрежата са били 52%. Близо 15 години по-късно цената на кубик вода е 1.76 лв., а загубите на вода по остарялата мрежа дори са се увеличили на 54%, каза Алексиева.

 

Депутатът от БСП Жельо Бойчев обяви, че софийските народни представители от левицата ще искат изслушването на ДКЕВР в парламентарната комисията по регионално развитие относно предложения бизнес план на "Софийска вода“ и изпълнението на договора за концесията.

 

Работната група към Столичния общински съвет е констатирала редица нарушения в провежданите обществени поръчки от "Софийска вода“, каза Панайот Бончев, общински съветник от БСП и зам.-председател на СОС. Според него притеснително е, че дори и в средата на концесионния договор се отделят значителни средства за консултанти и консултантски услуги.

 

ГЕРБ, които имат мнозинство в Столичния общински съвет, все още не са взели решение дали ще подкрепят предложената инвестиционна програма от концесионера и покачването на цената на водата. Обсъжданията ще продължат до септември, като ще потърсим мнението и на външни експерти, каза Николай Стойнев, зам.-председател на СОС от ГЕРБ. Той посочи, че инвестиционната част отговаря на потребностите на населението. По отношение на цената на водата решението е от компетенциите на ДКЕВР, които са отговорни да кажат дали са спазени изискванията, каза Николай Стойнев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?