Софийската опера протестира срещу "съседите" си от "Атака"

Привържениците на партията "обсаждат сградата, уринират пред нея" и пречат на репетициите на артистите

Софийската опера протестира срещу "съседите" си от "Атака"

Ръководството и съставът на Софийската опера излезе с остър протест срещу ексцесиите около централата на партия "Атака", която е в същата сграда с операта. От операта алармират, че шумът и вандалското поведение на симпатизантите на "Атака" срива многомесечната работа на акьорския състав по мащабния проект - тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга".

"Работата и сградата на първия ни Оперен театър, от който тръгва славата на България по света с прочутите и търсени певци от всички оперни сцени като Димитър Узунов, Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Никола Николов, Никола Гюзелев, Валери Попова, Анна Томова Синтова и много други, е заплашена още от първия ден на протестите", се казва в протестното обръщение на операта.

"В цялостната сграда на операта и БЗНС, построена от архитект Лазар Парашкеванов, която се намира на улиците "Врабча", "Раковски" и "Дондуков" е настанена и политическата партия "Атака". Всеки ден политическите привърженици на "Атака" обсаждат сградата, уринират пред нея, вдигат изключителен шум и пречат на репетициите на певците", продължава обръщението.

"Атака" пречи и на колите, които нашите певци и балетисти, паркират на паркинга на "Врабча". Артистите ни не могат да достигнат до работните си места и после не могат да се приберат по домовете си. Операта е обсадена и е трудно обикновен човек да влезе в нея", се казва в обръщението.

Действително партия "Атака" получи помещения за дейността си от държавата в сградата на "Врабча"1, когато стана парламентарно представена партия. Преди това домът-паметник "Александър Стамболийски" принадлежеше на "братската" на БКП казионна земеделска партия БЗНС, но по силата на закона за одържавяване на имуществото на тоталитарните организации бе национализиран и даден за нуждите на няколко от разроилите се земеделски организации, а впоследствие и на "Атака".

"Пред Софийската опера и балет предстои важна премиера, която ще има гости от цял свят. На 22.06, 23.06, 26.06 и 29.06, за първи път в България и на Балканите ще се играе цялата тетралогия на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга": "Рейнско злато","Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете". Тя е посветена на 200 годишнината от рождението на големия композитор", напомнят от операта.

Посочват се и интересни подробности какъв ресурс и актьорски състав е ангажиран в мащабния проект. "До този момент много малко оперни театри по света включват в репертоара си цялата тетралогия. Причината е, че те нямат подготвени певци за прочутия цикъл на Вагнер. В Софийската опера и балет тетралогията се играе в двоен състав, с нови Вагнерови туби и нови инструменти за оркестъра".

От Националната опера се обръщат с молба към обществеността да помогне на творците да работят спокойно и да продължат да създават изкуство.

Споделяне

Още по темата

Още от България