Софийският градски съд остави на свобода Георги Харизанов, но срещу 7000 лева

Георги Харизанов (вляво)

Софийският градски съд реши в петък да наложи парична гаранция от 7000 лева на бившия шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов. Решението на втората инстанция се различава коренно от мнението на Софийския районен съд.

Преди седмица съдия Стоян Мадин пусна Харизанов от ареста с остри критики срещу прокуратурата и ДАНС, а и без мярка за неотклонение.

Софийският градски съд бе безкритичен към държавното обвинение и спецслужбата. Единственият аргумент на съда да пусне Харизанов бе, че след близо 4 месеца в ареста той би трябвало да се е разубедил да не бяга в чужбина. За всеки случай обаче му бе сложена и солидната парична гаранция от 7000 лева. Съдия по мярката за неотклонение бе Светла Букова.

С това бе продължена традицията всеки съдия, който гледа мярката на Харизанов, да има мнение, твърде различно от това на колегата си.

Харизанов бе задържан в ареста по показания на таен свидетел, който разказал на ДАНС, че случайно подслушал разговор на някой, който прилича на Харизанов в столично кафене и който се заричал да бяга "при негрите". Софийският районен съд обяви, че показания на таен свидетел се допускат, само ако има заплаха за живота му. По делото обаче няма представени такива доказателства. Градският съд изобщо не изследва този момент.

Делото срещу Харизанов бе образувано през октомври м.г., като първоначално съдът му наложи парична гаранция от 5000 лева. Впоследствие обаче прокуратурата поиска той да бъде задържан на основание на въпросните анонимни показания.

Бяха представени и две секретни справки на ДАНС, в които председателят на агенцията Владимир Писанчев удостоверява с подписа си, че бившият член на борда на директорите в "Напоителни системи" е "организирал маршрута си за бягство" през "гранична зона със занижен контрол".

Харизанов е обвинен за сключена неизгодна сделка за продажбата на 2000 тона скрап на двойно по-ниски от продажните цени. Заедно с него обвиняеми по делото са бившият изпълнителен директор на дружеството Стайко Ганчев и бившият член на борда на директорите Радослав Чеглайски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?