Без да обсъди достоверността на справките от ДАНС и анонимните показания

Съдът отново остави в ареста Георги Харизанов със скандални мотиви

Снимка: БГНЕС

Съдебната сага около бившия член на борда на директорите в дружеството "Напоителни системи" Георги Харизанов продължава вече трети месец, след като трети пореден състав го остави за постоянно в ареста със скандални мотиви.

Той е обвиняем като помагач в сключването на две неизгодни сделки за скрап и въпреки че по делото няма никакви данни да се е укривал, да не се е отзовавал на призовки и да е възпрепятствал разследването вече един състав на Софийския районен съд (СРС) и два на Софийския градски съд (СГС) се произнесоха, че трябва да остане зад решетките.

Парадоксалното е, че като основно доказателство за предполагаемата вина на Харизанов се приемат две секретни справки от ДАНС, които по закон няма как да имат стойността на веществени доказателствени средства, тъй като достоверността им на практика е непроверима.

Изводите, че можел да извърши ново престъпление пък се вадят от тежестта на повдигнатото му обвинение, както и от показанията на таен свидетел, който твърди, че е чул Харизанов да казва в столично заведение, че смята да бяга "при негрите".

Съставът на СГС, който разгледа искането за промяна на мярката на обвиняемия в петък обаче дори не обсъди в определението си въпросните данни, като нито ги отхвърли, нито обяви, че ги зачита като годни.

Председателят на състава съдия Петър Гунчев подписа определението с особено мнение, но също не коментира материалите от ДАНС с обяснението, че според него в случая дори не е налице обосновано предположение за вината на Харизанов.

Докладчикът по делото съдия Добромир Андреев също не обсъди в определението опасността от укриване, която бе изведена при задържането на Харизанов от справките на ДАНС. Съдия Андреев посочи, че са налице пък останалите две предпоставки – опасност да извърши ново престъпление и достатъчно уличаващи го данни.

Делото срещу Харизанов бе образувано през октомври м.г., като първоначално съдът му наложи парична гаранция от 5000 лева. Впоследствие обаче прокуратурата поиска той да бъде задържан на основание на въпросните анонимни показания. Бяха представени и две секретни справки на ДАНС, в които председателят на агенцията Владимир Писанчев удостоверява с подписа си, че бившият член на борда на директорите в "Напоителни системи" е "организирал маршрута си за бягство" през "гранична зона със занижен контрол".

Освен Харизанов по делото обвинения получиха още бившият му колега в Борда на директорите на дружеството Радослав Чеглайски и ексшефа на "Напоителни системи" Стайко Ганчев. Според прокуратурата Стайко Ганчев той продал 500 тона скрап за 200 лева на тон и 1500 тона скрап за 270 лева на тон (общо 505 000 лева – бел. ред.), докато пазарните цени на същите черни и цветни метали се търгували за между 360 и 500 лева на тон. Георги Харизанов и Радослав Чеглайски го подпомогнали, като подкрепили плана за бракуване на ненужните тръби.

Споделяне

Още по темата

Още от България