След като прокуратурата представи експертиза за нанесената вреда

Съдът определи гаранции по 5000 лв. на ексшефовете в "Напоителни системи"

Според защитата заключението на вещите лица е непълно и борави с "неформални цени"

Георги Харизанов (вляво) с адвоката си Григор Вълков. Снимка: БГНЕС

Седмица след като Софийският районен съд (СРС) освободи от ареста с най-леката мярка "подписка" ексшефа на държавното дружество "Напоителни системи" Стайко Ганчев и бившите членове на съвета на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, горната инстанция им определи парични гаранции по 5000 лева.

Тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка за продажба на 2000 тона скрап, като Чеглайски е фактическият извършител, а другите двама – негови помагачи.

Това стана на заседанието на Софийския градски съд (СГС), на което бе разгледан протестът на прокуратурата срещу първото определение на магистратите. За разлика от предишния път държавното обвинение не разчиташе единствено на справка от оперативен работник, обиколил няколко пункта за изкупуване на старо желязо.

Пред съда бе представена комплексна технико-икономическа експертиза, според която със сключването на два договора на обща стойност 505 000 лева обвиняемите са нанесли щети на "Напоителни системи" за 564 000 лева.

Заключенията на вещите лица изиграха основна роля за промяната на мерките за неотклонение на Ганчев, Харизанов и Чеглайски, въпреки че защитниците им възразиха, че експертизата е непълна и борави с "неформални цени", без да става ясно как са определени те като актуални на пазара за скрап.

Освен това адвокатите посочиха, че вещите лица не са разполагали със счетоводни документи и не са изследвали кантарните бележки, заради което не са могли да отговорят и на някои от зададените им въпроси. Коментирали и цени на листова ламарина, а не на употребявани тръби, каквито са били бракувани от бившото ръководство на "Напоителни системи".

СГС обаче прие, че макар и непълно, експертното заключение, посочващо щета от сключените договори за продажба на скрап, е достатъчно, за да се направи обосновано предположение, че Ганчев, Харизанов и Чеглайски са извършили това, в което са обвинени.

Като основен аргумент съдията-докладчик Александра Йорданова посочи факта, че сделките с посредническата фирма "Аякс" ЕООД са подписани само ден, след като съветът на директорите (състоящ се от тримата обвиняеми – бел. ред.) е одобрил с гласуване план за инвентаризация и бракуване на дълготрайните материални активи на дружеството.

Така, според магистратите, бившият шеф Стайко Ганчев не е имало как да знае с какви активи разполага и колко от тях биха могли да бъдат продадени като скрап чрез Софийската стокова борса. Неясно защо съдия Йорданова записа това логическо заключение над 10 пъти в определението на СГС.

"Съдът споделя становището на прокуратурата, че е налице неизгодност на сделката... Не е направен оглед и опис на активите, няма проучване на пазара с цел да бъде посочена минимална цена", добави съдът, визирайки единственото условие в договорите – тръбите на "Напоителни системи" да бъдат продадени на най-високата предложена цена.

Решението на съда е окончателно и тримата обвиняеми ще трябва да внесат гаранциите си по 5000 лева до 15 дни, ако искат да останат на свобода.

Според обвиненията на Стайко Ганчев той продал 500 тона скрап за 200 лева на тон и 1500 тона скрап за 270 лева на тон (общо 505 000 лева – бел. ред.), докато пазарните цени на същите черни и цветни метали се търгували за между 360 и 500 лева на тон. Георги Харизанов и Радослав Чеглайски го подпомогнали, като подкрепили плана за бракуване на ненужните тръби.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?