След като 500 души протестираха под прозорците му

Агроминистърът обеща до 10 дни заплати в "Напоителни системи"

Лидерът на "Подкрепа": Ако не платят, ще започнем да бием и да чупим

Снимка: БГНЕС

След като около 500 работещи в системата на "Напоителни системи" ЕАД се събраха във вторник на протест под прозорците на Министерството на земеделието МЗХ и храните, министър Димитър Греков побърза да приеме ръководството на държавното дружество и ръководителите на двата синдиката, организатори на протеста - КТ "Подкрепа" и КНСБ и да им обещае всичко, което пожелаха - изплащане на задържаните близо два месеца заплати, покриване натрупаните от три години насам задължения на предприятието и осигуряване на неговото бъдеще.

Ако проблемът със средствата на "Напоителни системи” не се реши, вече ни е писнало и ще започнем да бием и да чупим, заяви преди това в началото на протестния митинг пред сградата на министерството лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Основните искания на протестиращите бяха министерството да изплати на "Напоителни системи” дължимите средства за извършени дейности, разходите за охраната на язовирите, гарантиране и ритмично изплащане на заплатите на работещите и служителите в системата до края на 2013 г. и яснота за бъдещето на дружеството.

От 25 август над 1600 души не са взимали заплати. Три правителства поред – на ГЕРБ, служебното правителство, и сегашното са "забравили" да платят тези разходи, като задълженията, които има държавата към работещите в "Напоителни системи" за 2011, 2012 и 2013 г., възлизат на около 16 милиона лева, обявиха от КНСБ и "Подкрепа" и се заканиха, че ако няма резултат от днешната среща, ще се стигне до по-сериозни стачни действия.

"Не може да се полага труд, а той да не се заплаща. Ако вие не работите, селата, градовете, ще се наводняват. Тази дейност, която е за държавата, трябва да се плаща от държавата. Искаме да работим и да си взимаме заплатите, ние казваме какъв е проблемът, а министерството го решава, така трябва да се действа и ще се борим за това, което ни се полага”, каза още Константин Тренчев.

Събралите се скандираха "Искаме парите си”, свиреха със свирки и развяваха знамена на синдикалните организации, а по-късно част от тях влязоха в министерството за среща с министъра на земеделието и храните Димитър Греков.

Максимум до десетина дни ще се търси вариант всички работници и служители от "Напоителни системи" ЕАД да получат заплатите, които не са им изплащани - общо 1,6 милиона лева, обяви след срещата пред протестиращите няколкостотин души министърът.

Още днес ще бъдат внесени промени в параграф 4, ал.6 на Закона за напоителните системи, които ще дадат възможност за финансиране на предприятието от бюджета още през следващата година. Греков коментира че проблемът с "Напоителни ситеми" е започнал още през 2011 год., когато на предприятието е отнето правото на държавно финансиране. По този начин са се натрупали загуби и дружеството е задлъжняло с 22 млн. лева.

"Най-важният капитал обаче сте вие, защото и утре ще работите за него", каза министърът и добави, че дружеството категорично не трябва да се разделя на "Отводняване" и "Напояване". Думите му бяха посрещнати от протестиращите с аплодисменти.

"Даваме си кратък срок за решаване на проблема, тъй като има опасност от наводнения", каза министърт и уточни, че в момента няма населени места, които да са в риск.

Близо 22,5 милиона лева са необходими както за заплати, така и за покриване на всичко, което дружеството дължи. Има и неизплатени сметки, както и една сметка от така наречената безплатна поливка дадена през 2009 година от правителството, обясни Греков.

Той обясни още, че в Управителния съвет на "Напоителни системи" не влиза министър или зам.-министър, това е самостоятелно дружество.

"Отнасям се с абсолютна отговорност към дейността, която извършвате, и тя не е дейност само за министерството, а за сигурността на държавата. От първия ден на встъпването ми в длъжност, със синдикатите търсим варианти за решаване на този проблем. Не сте виновни нито вие, не сме виновни и ние, този проблем не е от днес. Няма никакво съмнение, че предприятието ще съществува”, каза министърът.

От двата синдиката предупредиха, че ще изчакат една седмица, след което ще открият процедура за стачка.

Споделяне

Още по темата

Още от България