SORA обяви сходни резултати с ЦИК и 14 000 недействителни бюлетини

Австрийската фирма се оплака от липса на прозрачност и неясноти с изборните книжа

сн. БГНЕС

Над 14 000 несъответстващи с образеца бюлетини, намерени в урните по време на предсрочните избори, са отчетени от австрийската фирма SORA, наета у нас от опозиционните на ГЕРБ партии за паралелно преброяване на резултатите от вота.

Несъответстващите изборни книги представляват 0.4% от изборните бюлетини в урните, показват протоколите, които австрийците са обработили.

Напълно неясно остава как тези бюлетини са попаднали в в "обръщение". 21 105 от бюлетините имат допълнителни символи и знаци, което е отчетено от фирмата като 0.6 нас от общия вот. В 40 секции над 10% от бюлетините не са правилни. Като цяло преброителят отчита 2.4% невалидни бюлетини, което означава 81 623 гласа.

"Все още не сме приключили анализите на невалидните бюлетини, нуждаем се от повече време, за да направим анализ, но за някои секции може да се наложи повторно преброяване", коментира Гюнтер Огрис от SORA.

Преброителите са получили и сканирали 8990 изборни протоколи, 6500 от протоколите са преминали контрола на качеството, но 2440 протокола или точно 27% не са преминали контрола по качеството.

Около половината от тези 2440 книжа съдържат невалидна информация или в тях липсва информация. Сред тях има протоколи, в които общият брой на намерените бюлетини в урните не съвпада с общия сбор на гласовете за всички партии, дадени от гражданите точно в тази секция. Това важи за около 250 протокола.

От сайта на ЦИК те са изтеглили 11 421 протокола, от тях в паралелното преброяване ще участват със сигурност 10 878 протокола.

От SORA се оплакаха, че няма достатъчно яснота и прозрачност по отношение на корекциите в протоколите, няма как да се види колко протоколи са били коригирани, кога и как.

Според последните предварителни данни на SORA ГЕРБ получават 30.68% от гласовете, Коалиция за България - 27.25%, ДПС – 9.96%, АТАКА- 7.55%, Движение "България на гражданите"- 3.2%, НФСП – 3.8%, предаде БГНЕС.

Всички останали участници в изборите получават под 3%. Паралелното преброяване на SORA продължава, докато не бъдат коригирани всички протоколи и докато не бъдат публикувани протоколите от секциите в чужбина, тъй като към момента SORA не е получила нито един протокол от секциите извън страната.

Въпреки това те са направили вече своята прогноза, базирана на данните от паралелното преброяване и вероятното разпределение на гласовете от чужбина. Според тях ГЕРБ може да получи 96 места, Коалиция за България - 84, ДПС - 36, Атака - 24.

От австрийския институт са разработили и два сценария за промени в местата в Народното събрание, след като стане ясно за кого са гласували сънародниците ни зад граница. При първия сценарий едно място може да отиде от ДПС към ГЕРБ, а при втория - едно място ще отиде от АТАКА към ДПС. За да се случи вторият сценарий и да се постигне мнозинство от Коалиция за България и ДПС, са нужни около 3000 гласа, обясни Кристоф Хофингер от SORA.

Споделяне

Още от Избори 2013