Сосиете женерал се изтегля от България

Сосиете женерал се изтегля от България

Френската банкова група Сосиете женерал продава бизнеса си в България. Това е част от стратегията на дружеството да се оттегли от пазарите в Източна и Централна Европа, на които няма водеща позиция, съобщава "Капитал".

Още в края на миналата година от Сосиете женерал обявиха, че продължават плана си за преструктуриране, който включва продажба на част от подразделенията на групата по света. Целта е фокус върху пазарите, където банката има силни позиции.

Официална информация какво точно се продава няма. По неофициална информация кандидат за активите на Сосиете женерал в България е унгарската OTP Bank, която е собственик на втората по активи банка у над ДСК.

По информация на "Капитал" се е появил и втори кандидат за сделката - фонд на американския асет мениджър Apollo Global Management.

Банката в България се продава в пакет с още пет поделения на френската група – в Албания, Македония, Черна гора, Сърбия и Молдова.

Преструктурирането на френската банкова група започна преди няколко години. Като част от него тя продаде подразделението си в Хърватия на OTP през 2016 г. Ясно е, че Сосиете женерал ще запази бизнеса си на няколко пазара в региона, на които има силни позиции- Русия, Румъния и Чехия.

Това ще е нова голяма сделка в банковия сектор в България. През миналата година гръцката NBG продаде притежаваната от нея в България ОББ на СиБанк

В момента тече продажба на банка Виктория. Гръцкият собственик на Банка Пиреос също обяви, че продава подразделенията си в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?