Социолози: Първанов ще спечели със 75% срещу 25% за Сидеров

Настоящият президент и кандидат за втори мандат Георги Първанов ще спечели с голяма преднина втория тур на изборите за държавен глава в неделя, прогнозираха социолози пред БТА.

Според тях няма да има значителна промяна на избирателната активност на балотажа, в сравнение с 22 октомври.

Според Петър Живков от МБМД, Първанов ще получи около три четвърти от гласовете, а конкурентът му Волен Сидеров ще вземе вероятно около 25 процента. Подкрепата за Първанов е по-голяма и сред избирателите на некласираните кандидати, коментира той.

Според данни на агенцията от екзит пол, осъществен на първия тур, близо 40 процента от избирателите на десния кандидат Неделчо Беронов са заявили, че няма да отидат да гласуват, ако се стигне до балотаж между Първанов и Сидеров.  29 на сто от подкрепилите Беронов са декларирали, че биха гласували за Георги Първанов, 16 процента - за Волен Сидеров, а други 16 на сто са отговорили, че се колебаят за кого биха дали вота си при втори тур между Първанов и Сидеров.

30 процента от избирателите на другия десен кандидат Георги Марков са заявили, че при такъв вариант биха подкрепили Георги Първанов, 25 на сто - Волен Сидеров, а 28 процента не биха отишли до урните. 17 процента са отговорили, че не са решили за кого биха гласували.

Петър Живков прогнозира, че вероятно на балотажа ще се активизират около 4 процента от избирателите, които не са гласували на първия тур, но предварително са декларирали, че ще вземат участие направо на втория тур. Според него, тяхната подкрепа ще се разпредели приблизително поравно между Георги Първанов и Волен Сидеров.

Социологът отбеляза, че се наблюдава демотивация на около 5 процента от хората, които са гласували на първия тур и които сега заявяват, че няма да отидат до урните тази неделя. Живков прогнозира, че избирателната активност може да бъде малко по-висока, но най-много с 4-5 процента, в сравнение с първия тур.

Според Кольо Колев от "Медиана" избирателната активност на балотажа ще е сравнима с тази на първия тур и най-вероятно гласа си ще дадат около 2 900 000 избиратели. Според него, някои от негласувалите на първия тур ще дадат вота си в неделя, като в основната си част ще подкрепят Георги Първанов.

На практика те ще отидат до урните не защото са избиратели на Първанов, а за да защитят европейския облик на страната от домогванията на крайния национализъм, коментира социологът. Той допълни, че по-голямата част от избирателите на Неделчо Беронов няма да участват в балотажа.

Колев също прогнозира значителна преднина на Първанов - между 70-75 процента, срещу 25-30 на сто за Сидеров.

Подобна е и прогнозата на Кънчо Стойчев от "Галъп" - 75 на сто за Георги Първанов, срещу 25 на сто за Сидеров.

Споделяне

Още от Избори 2006

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?