След едногодишно чакане

Спасени са европарите за околовръстното на София и обхода на Габрово

Магистрала "Тракия" бие по популярност столичното метро

Спасени са европарите за околовръстното на София и обхода на Габрово

Еврофинансирането на пътните проекти за изграждане на западната дъга на околовръстното шосе на София и обхода на Габрово, който е първа фаза на тунела под Шипка, са спасени след като Европейската комисия е одобрила изменението на оперативна програма "Транспорт". Това стана ясно от думите на министъра на транспорта Данаил Папазов, който в сряда отчете пред журналисти напредъка по програмата.

Изпълнението на двата проекта беше поставено под риск заради недостига на средства по два жп проекта – Септември – Пловдив и Първомай – Свиленград, както и за проектирането на жп проекти за новия програмен период 2014-2020 г.

През октомври ЕК върна апликационната форма на проекта за западната дъга на София и обяви, че няма да разглежда нови проекти, докато този проблем не бъде решен.

Това е станало чрез пренасочване на освободен ресурс от техническата помощ на програма "Транспорт", с което са осигурени 40 млн. евро за подготовката на жп проектите за следващия програмен период, каза Папазов. Недостигащото финансиране на строящите се в момента жп отсечки Септември – Пловдив и Първомай – Свиленград ще дойде от новия държавен инвестиционен фонд  "Растеж и региони" и от заем от Европейската инвестиционна банка, обясни Папазов. Той уточни, че е получил писмо от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан, с което се съобщава, че изменението на програмата е одобрено.

Двата проекта за западната дъга на околовръстното шосе на София и обхода на Габрово са за общо 131 млн. евро. След одобрението на изменението на програмата апликационната форма за западната дъга на София е изпратена отново в ЕК, казаха от оперативна програма "Транспорт".

До момента по програмата са усвоени над 1.1 млрд. евро, което е над 55% от бюджета. Ремонтирани са над 218 км жп линии и са пуснати в експлоатация 140 км магистрали, построени са 13 нови станции на метрото, отчете Папазов. В процес на изпълнение са общо 15 проекта.

Магистрала "Тракия" бие столичното метро по популярност

Магистрала "Тракия" е най-популярния проект по оперативна програма "Транспорт" със 75% разпознаваемост, като бие с един процент столичното метро. В топ три влиза още магистрала "Струма" със 67%, показва социологическо проучване.

След като бяха хвърлени милиони левове за реклама на програмата е настъпила "революционна ситуация" в нейната разпознаваемост, отчете Венелин Стойчев, автор на проучването.  Според него програмата има 80% одобрение, като само 2% от анкетираните са с негативно мнение, а 18 %  не могат да преценят.

Общо 9007 материали са публикувани за оперативна програма "Транспорт". От тях близо една трета са в интернет издания, а 28 % са в печатните медии.

Жителите на градовете познават оперативна програма "Транспорт" по-добре от столичани, показва още проучането. Учениците и студентите са най-малко запознати с програмата. Три четвърти от собствениците и съдружниците в частния сектор също познават програмата.

"Мотивацията към оперативна програма "Транспорт"  не е прагматична, а естетическа рационалност. Активните хора у нас смятат, че е много трудно да планираш, да имаш дългосрочна визия", коментира Венелин Стойчев.

Новата програма "Транспорт" е готова

Вече е готова новата оперативна  програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", която ще се изпълнява през 2014 - 2020 г., каза министър Папазов.  По думите му средствата ще бъдат разпределени поравно за железопътни и пътни магистрали.

"В следващия програмен период инвестиции ще бъдат насочени към развитие на интермодалността на пътници и товари, интермодални терминали, изграждане и внедряване на информационни системи за управление на трафика", каза Галина Василева, ръководител на управляващия орган на програмата.

При проектите се залага на принципа на последователност в инвестициите. Приоритените жп проекти са направленията София – Септември, Пловдив - Бургас, Русе - Варна, Карнобат – Синдел. При пътните са довършването на магистрала "Струма", както и отсечката на магистрала "Хемус" до Плевен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?