Специален прокурор ще разследва руската намеса в изборите в САЩ

Тръмп се обяви за жертва на " най-големия лов на вещици в американската история"

Робърт Мълър
Бившият директор на ФБР Робърт Мълър ще води разследването за евентуалната намеса на Русия в президентските избори в САЩ, след като прие номинацията на правосъдното министерство за специален прокурор по случая, съобщава Асошиейтед прес.
 
В политико-съдебните битки в САЩ твърде рядко се прибягва до специален прокурор, който е суперследовател с широки правомощия и засилена независимост, но заместник-министърът на правосъдието Род Розенстайн обясни, че това не означава, че "са извършени престъпления или че ще има съдебно преследване". 
 
"Не съм стигал до такива заключения. Реших, че е необходимо да бъде назначен специален прокурор, за да може американският народ да има пълно доверие в резултата. Смятам, че при сегашните обстоятелства общественият интерес налага да се постави това разследване под надзора на личност с определена степен на независимост от обичайната йерархия", посочи Розенстайн.
 
Първоначално Тръмп реагира спокойно и изрази надежда разследването за евентуален сговор между предизборния му екип и Русия да приключи бързо, няколко часа по-късно обаче той коментира в Туитър, че разследването на връзките на неговата президентска кампания с Русия е "най-големият лов на вещици, насочен срещу един политик, в американската история".
 
"При толкова много незаконни действия в кампанията на (Хилари) Клинтън и администрацията на Обама, нито веднъж не беше назначен специален прокурор", посочи Тръмп. 
 
Натискът върху Тръмп по въпроса за ролята на Русия се засили след уволнението миналата седмица на директора на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше федералното разследване за руската намеса. Президентът е изправен и пред обвинения във възпрепятстване на правосъдието заради разкритието, че е притиснал Коми да прекрати разследването за руските връзки на съветника му по националната сигурност Майкъл Флин.
 
Демократите приветстват решението, републиканците с резерви
 
Очаквано конгресмени демократи приветстваха назначаването на Робърт Мълър. Водачката на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви в декларация, че "Мълър е уважаван държавен служител с най-висока почтеност". 
 
"Назначаването на специален прокурор е първата стъпка, но не може да е последната", добавя Пелоси.
 
Конгресменът демократ Илайджа Къмингс, член на комисията по надзора, нарече Мълър "солиден избор" и похвали заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн, "че поставя на първо място нашата страна и съдебната система".
 
Смесени бяха реакциите, изразени от конгресмени републиканци, посочва АП. 
 
Председателят на комисията по надзора Джейсън Чафец каза, че Мълър е чудесен избор и има безупречна биография.
 
Но републиканецът Питър Кинг изрази безпокойство от широките правомощия, които имат специалните прокурори. "Над тях няма контрол и те могат да злоупотребяват с власт", каза Кинг, цитиран от АП.
 
Сенаторът републиканец Джон Корнин, вторият по ранг в Сената, заяви, че назначаването на специален прокурор на разследването за Русия ще засили партийните разделения в Конгреса. Той обаче е на мнение, че това назначение ще улесни утвърждаването от Сената на нов директор на ФБР след уволнението на Джеймс Коми и каза, че ако бъде номиниран, бившият сенатор Джо Либерман ще получи широка подкрепа сред 100-те сенатори, посочва Ройтерс. 
 
Кой е специалният прокурор Мълър и какви са правомощията му?
 
Мълър бе директор на ФБР от 2001 до 2013 г. Министерството на правосъдието посочи, че той е напуснал работата си в частна юридическа фирма, за да заеме поста на специален прокурор. Министерството не обясни мотивите за избирането на Мълър да ръководи разследването за руската намеса.
 
"Приемам това задължение и ще го изпълня по най-добрия начин, на който съм способен", гласеше отговорът на Мълър, цитиран от АП.
 
Юридическата фирма УилмърХейл, в която Мълър работеше, заяви, че той е подал оставка веднага след назначаването.
 
Робърт Мълър се ползва с голямо уважение във Вашингтон, пише Франс прес. 72-годишният бивш директор на ФБР при президентите Джордж Буш-син и Барак Обама се радва на уважението и на републиканци, и на демократи. Той не се е поколебавал да се противопостави на Белия дом за действия, които е смятал за незаконни. Не е известно да е свързан по какъвто и да било начин с президента Доналд Тръмп.
 
Назначен за директор на ФБР седмица преди атентатите на 11 септември 2001 г., той остава начело на бюрото 12 години. Продължителният му мандат е доминиран от проблемите на тероризма и наблюдението. Негова заслуга е основна реорганизация на ФБР в момент, когато бюрото е застрашено от разпускане, защото не успява да предотврати атентатите на 11 септември.
 
Мълър подкрепи необходимостта от широките програми за наблюдение на комуникациите, разкрити от Едуард Сноудън и заяви, че те имат съществено значение в борбата с тероризма. Но през 2004 г. Мълър заплаши, че ще подаде оставка заради програми за подслушване, излизащи извън рамките на закона, които бе разпоредил президентът Джордж Буш след 11 септември.
 
Мълър е потомък на нюйоркско аристократично семейство и е завършил престижния Принстънски университет. Бил е федерален прокурор в Сан Франциско, федерален прокурор и заместник-министър на правосъдието при управлението на Джордж Буш баща.
 
Бивш офицер от морската пехота, Робърт Мълър се е сражавал във войната във Виетнам, където е бил ранен в бой. По-дълго от него начело на ФБР е бил само Едгар Хувър, основателят на бюрото, заемал този пост в продължение на 48 години до смъртта си, добавя АФП.
 
Правомощията на специалния прокурор
 
За разлика от обикновения федерален прокурор, специалният (наричан в миналото независим), има по-широко поле на действие. Такъв прокурор е назначаван, когато има силни съмнения, че конфликт на интереси опорочава следствие, засягащо ключови институции на властта, или когато го налагат "извънредни обстоятелства" в името на обществения интерес.
 
Специалният прокурор не е длъжен да информира съдебната йерархия за всеки етап от своето следствие, въпреки че формално е подчинен на министерството на правосъдието и следователно на президента.
 
Министърът на правосъдието или неговият заместник (в конкретния случай министърът бе принуден да се оттегли от това разследване) не е длъжен да аргументира избора си на специален прокурор, когото може да избере и от частния сектор. Мълър ще трябва да се отчита пред Розенстайн.
 
Специалният прокурор може да сезира различни съдилища и да изисква допълнителни средства за разследването, но трябва да предупреждава за намеренията си заместник-министъра, който може да възразява срещу следствени действия на специалния прокурор и да го отзове във всеки момент, ако реши, че е допуснал сериозна грешка или е в конфликт на интереси.
 
Когато приключи работата си, специалният прокурор трябва да представи на министъра поверителен доклад, в който да мотивира решението си - да предяви обвинения или да закрие случая. След това министърът (в случая заместник-министърът) трябва да уведоми Конгреса за заключението на специалния прокурор, но не е длъжен да публикува доклада му, отбелязва Асошиейтед прес.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят