Спецпрокуратурата приключи разследването срещу Иванчева

Предявяват се материалите, за да бъде внесено делото в спецсъда

Снимка: БГНЕС

Разследването за подкуп в особено големи размери срещу отстранената кметица на столичния кв. "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на райна от ГЕРБ Петко Дюлгеров е приключило за по-малко от 3 месеца.

Предстои предявяване на материалите на обвиняемите и техните защитници, за да бъде внесен впоследствие обвинителният акт по случая в спецсъда "в най-кратки срокове", съобщиха от държавното обвинение в сряда.

Обвиненията срещу тримата са били прецизирани предните два дни, става ясно още от съобщението на спецпрокуратурата, която публикува постановленията за привличане на Иванчева, Петрова и Дюлгеров в качеството им на обвиняеми.

Както разследващите обявиха след показните им арести на 17 април, тримата ще отговарят за поискан от строителния предприемач Александър Ваклин подкуп в размер на 500 000 евро, за да му бъде предвижена преписката за строеж в местността "Камбаните".

Иванчева е обвинена като извършител, а другите двама – като нейни помагачи, като "подкупът е в особено големи размери, представлява особено тежък случай и е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение".

Според обвиненията им първоначално Иванчева поискала от Ваклин сумата от 250 000 евро, "като на 16.03.2018 г. се срещнала с помагачите – обвиняемите Петко Дюлгеров и Биляна Христова-Петрова и постигнали съгласие за размера на неследващия се дар и условията за неговото получаване – провеждане на телефонни разговори от обвиняемия Дюлгеров с Александър Ваклин, уговаряне на среща между тях двамата и провеждане на такава на 19.03.2018 г. в гр. София с цел съобщаване на постигнатото съгласие".

Впоследствие, на 11 април обаче, Иванчева решила да увеличи двойно поисканата сума, като помагачите ѝ се съгласили. Шест дни по-късно Дюлгеров се срещнал с Ваклин, за да вземе първия транш от 70 000 евро, след което го предал на Иванчева и Петрова. Както е известно, кашон с въпросната белязана сума бе открита на задната седалка в служебната кола на двете, като те твърдят, че парите са им били подхвърлени от Дюлгеров.

В изложените досега твърдения на разследващите не липсват противоречия, тъй като първоначално те съобщиха, че тримата седнали в столично заведение, където Дюлгеров прибрал 14 000 евро комисиона и си тръгнал. Впоследствие тази версия претърпя промяна и държавното обвинение вече твърдеше, че подкупът е бил оставен от екскмета на "Младост" директно в колат на Иванчева и Петрова.

От 17 април тримата се намират в ареста, след като спецсъдът отказа да им определи по-леки мерки за неотклонение, приемайки, че по делото има множество различни доказателства, подкрепящи обоснованото предположение, че тримата са участвали в корупционната афера.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?