Спецсъдът беше прекръстен

Специализираният наказателен съд беше преименуван на Специализиран съд срещу организираната престъпност в сряда по време на заседание на парламентарната правна комисия.

В присъствието на едва половината народни представители спорният законопроект мина на второ четене, като голяма част от текстовете, остро критикувани от правозащитните организации и опозицията, претърпяха съществени промени.

Депутатите от ГЕРБ и "Атака" гласуваха за отпадане на най-спорния момент, като Специализираният съд няма за разглежда делата срещу висшата администрация, депутатите, магистратите и членовете на ВСС. За него остават делата срещу организирани престъпни групи и за престъпления, извършени по поръчение на организирани престъпни групи като убийство, тежка телесна повреда, отвличане, трафик на хора и наркотици, разпространение на наркотици, пране на пари и други.

С цел да бъде вкарана в разумни граници продължителността на съдебните процеси в България депутатите приеха още, че Върховният касационен съд (ВКС) няма да може да връща безкрайно много пъти делата на второинстанционните съдилища. Ще може да го прави два пъти, а след второто връщане съответната втора инстанция ще трябва да се произнася по същество, като това ще е окончателното решение.

За сметка на това депутатите премахнаха съкратения съдебен процес при умишлените убийства и тежките телесни повреди, за престъпления, извършени срещу магистрати или полицаи, както и за престъпления, извършени от организирани престъпни групи.

Срещу това протестира заместник-председателят на ВКС Гроздан Илиев, който заяви, че понякога тези дела се влачат с години между инстанциите, което до голяма степен обезсмисля основната цел на наказателния процес – "наказанието да е бързо и неотвратимо".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?