Очаквани политически реакции след речта на президента

Според БСП "лицето Плевнелиев" обслужва олигарси, в "Атака" искат импийчмънт, а в ГЕРБ - избори

Съвсем очаквани политически реакции предизвика петъчното обръщение на президента Росен Плевнелиев, с което той разкритикува поведението на управляващите спрямо масовото недоволство срещу тях, възмути се от "шпиц командите" на "Атака" и призова за предсрочни избори.

Веднага след изказването на държавния глава в 15.00 часа, националистите на Волен Сидеров поискаха в парламента да бъде открита процедура по импийчмънт, от БСП заявиха, че "лицето Росен Плевнелиев" работи единствено за Бойко Борисов и олигархията, а от ГЕРБ припомниха, че и те настояват за нови избори.

"Росен Плевнелиев оказва и недопустим натиск върху прокуратурата да извърши репресии с искането да ми свалят имунитета. Шокиран съм от антиконституционното поведение на лицето, което изпълнява функция президент", истерично се възмути Сидеров.

Той видя в критиките на президента, че политиците се правят, че не виждат протестиращите вече 22 дни пред Министерския съвет и парламента, "призив българите да се разделят на две, което е в противоречие на смисъла на президентската институция да олицетворява единството на нацията".

"Вместо да апелира за укротяване на тези, които вандалстват по улиците на София, Плевнелиев ги подклажда да свалят законно избрания парламент - това също са антидържавни действия и смятам, че може да му бъде снет имунитетът и да бъде подведен за нарушаване на конституцията", добави лидерът на "Атака".

Подобно на Сидеров, депутатът от БСП Антон Кутев също припозна риториката на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, наричайки държавния глава "лицето Росен Плевнелиев". Той направи кратко изявление и без да отговаря на каквито и да е от възникналите въпроси, обвини президента, че работи не за цялата нация, а за Бойко Борисов и Цветанов.

Обяснявайки, че президентът не познава или не уважава конституцията, Кутев заяви, че Плевнелиев се опитва да игнорира парламентарния характер на републиката и легитимния избор на гражданите на 12 май.

"Той не е дорасъл да бъде президент на всички българи, той е президент на Бойко Борисов. Не може да бъде обединител на нацията, а я разединява", каза Кутев, твърдейки, че искането на президента за предсрочни избори обслужва единствено ГЕРБ, които "искат да се домогнат до властта, за да заметат следите от своето управление".

"Плевнелиев чува гласа на протестите сега и дори ги нарича симпатични, но не проявяваше същата чувствителност към тези през месец февруари", каза Кутев, въпреки че и тогава президентът направи публично изявление и дори се опита да разговаря на живо с протестиращите пред енергийното министерство, но бе освиркван и псуван.

На този фон сега в БСП на практика демонстрират същото поведение, в което обвиняват Плевнелиев – проявяват чувствителност към февруарските и неглижират настоящите протести.

"Къде беше чувството за отстраняване на олигархията, когато Плевнелиев бе избран за министър и кои приятелски контакти осигуриха това негово място. Свързани ли са те с медийни групи и с близки или по-далечни приятелки на Бойко Борисов", попита риторично депутатът и добави: "Ако има действаща олигархия, именно Росен Плевнелиев е част от нея и в момента се опитва да бъде архитект на следващото правителство".

Според Кутев назначеният през февруари обществен съвет при президента е съдържал не по-малко скандални фигури от Делян Пеевски. Депутатът попита дали някоя от тези фигури не фигурира в план на президента за следващ премиер. Той обаче не пожела да уточни за кого говори.

Отново в стилистиката на Сидеров Кутев попита защо Плевнелиев не се извини сега, че докато е бил министър, кабинетът "Борисов" на няколко пъти е оцелявал с вота на "Атака". Парламентаристът не отговори на въпрос дали социалистите ще подкрепят искането на националистите за импийчмънт.

Междувременно Владислав Горанов от ГЕРБ припомни, че бившите управляващи подкрепят исканията за нови избори, но нямало "да издаваме индулгенции и да легитимираме подскачащи хора в парламента, като се върнем там".

На въпрос как ще участвате в стабилизирането на държавата, каквато тема постави Плевнелиев, от ГЕРБ не отговориха конкретно. Едва след многократно приканване да кажат каква е тяхната функция в стабилизирането, Горанов заяви: "Ние не сме създадели политическата нестабилност и безпринципните договорки на останалите три партии. Те създават нестабилност, елиминирайки най-голямата партия в парламента".

Споделяне

Още по темата

Още от България