Според турския премиер Асад е терорист, а не политическа фигура

Според турския премиер Асад е терорист, а не политическа фигура

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган отново се зае да критикува сирийския президент Башар Асад, заявявайки, че той вече не е политик, а просто един терорист въпреки плана за унищожаване на сирийските химически оръжия, съобщава "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА във вторник.

"Вече не смятам Башар Асад за политик. Той е терорист, извършващ държавен тероризъм. Един човек, убил 110 хиляди души от своя народ, е терорист", каза пред репортери Ердоган след среща с индийския президент Пранаб Мукерджи.

Премиерът каза това, след като му бе напомнено за интервюто на Асад за турската телевизия Халк ТВ и в. "Юрт", в което сирийският президент предупреди Турция, че ще "плати скъпо" за подкрепата си за бунтовниците, които се опитват да свалят неговия режим. Асад отправи също остри критики към турския министър-председател, обвинявайки го, че лъже и подкрепя терористите.

По този повод Ердоган критикува някои турски медии, че "слизат до ниво да съдят и позорят собствения си министър-председател с човек, който извършва държавен тероризъм".

Ердоган продължава да поддържа острия тон спрямо сирийското правителство въпреки посланията за помирение от страна на международната общност след споразумението за унищожаване на сирийския химически арсенал, посочва "Хюриет дейли нюз".

Турският премиер критикува и държавния секретар на САЩ Джон Кери за одобрителния тон спрямо решението на Сирия за елиминиране на химическите ѝ оръжия.

"Вие сте човешко същество, аз също. Как можете да цените поведението на човек, избил 110 хиляди души, питам Ви. Резултатът и от химическите, и от другите видове оръжия е смърт. Как тогава бихме могли да оценим това?", запита Ердоган, изразявайки съмнение, че Кери действително е казал това.

Държавният секретар на САЩ заяви след среща с руския външен министър Сергей Лавров в Индонезия вчера, че сирийският президент Башар Асад заслужава доверие за съобразяването с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за унищожаването на химическите оръжия в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят