Започнала е ликвидацията на химическия арсенал на Сирия

Асад не вярва, че конфликтът н страната може да се реши с преговори с бунтовниците

Започнала е ликвидацията на химическия арсенал на Сирия

Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и ООН са започнали в неделя да унищожават сирийския химически арсенал, предаде Франс прес, цитирайки източник от международната мисия.

 

Екипът е отишъл в обект, където ще започне да проверява и унищожава намиращите се там химически оръжия. За ликвидацията на авиобомби и бойни глави ще се използва тежка техника. На по-ранен етап се коментираше, че за унищожаването на химическото оръжие може да се използват и взривни вещества, а част от оборудването да се залее с бетон.

 

Първата група инспектори пристигна в Дамаск на 1 октомври Тяхната задача е да инвентаризират химическия арсенал на Сирия и да го унищожат съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на ООН до средата на следващата година.

 

Междувременно президентът на страната Башар Асад заяви в интервю за германското списание "Шпигел", че няма да преговаря с бунтовниците, докато те не сложат оръжие. Той заяви още, че най-силният му съюзник Русия повече от всякога подкрепя правителството му, предаде Ройтерс.

 

Асад казва, че не вярва, че конфликтът в страната му може да се реши чрез преговори с бунтовниците. Тези негови коментари може да разсеят надеждите на някои западни сили за политическо решение на кризата, отбелязва агенцията.

 

Според сирийския президент, американският президент Барак Обама "няма и намек за доказателство", че сирийското правителство е използвало химически оръжия. "Той няма какво да предложи, освен лъжи", заявява сирийският президент.

 

Асад нарича Русия "истински приятел" на Сирия, изтъква, че руснаците "много по-добре разбират какво всъщност се случва в Сирия", че Русия е много по-независими от европейските страни, където всички до голяма степен се ориентират по САЩ.

 

От всички държави в ЕС Германия и Австрия имат "най-обективен поглед" на случващото се в Сирия, казва Асад, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. Затова в Сирия са готови да приемат представители на Германия, които да действат като посредници са уреждане на кризата, казва Асад в отговор на въпрос на "Шпигел" дали Берлин би могъл да посредничи.

 

По думите на Асад Путин е твърдо решен да подкрепя сирийското правителство. Той знае от личен опит, от собствената си битка с тероризма в Чечения какво преживяваме тук, заявява сирийският ръководител.

 

Той казва, че не се страхува за съдбата си и затова и той, и семейството му са останали в Дамаск през тези две и половина години на конфликта. Според него, сирийците го подкрепят, виждайки опустошението, причинено от бунтовниците.

 

В Сирия ще има президентски избори два месеца преди изтичането на мандата му през август догодина, казва Асад и добавя, че още не е решил дали да се кандидатира. Ако народът не ме иска повече, няма да се кандидатирам, уверява той. Асад признава, че правителството му вероятно е допуснало грешка, когато в началото жестоко е потушавало недоволството, но добавя, че държи на решението си "да се бори с тероризма, за да защити страната си". Той повтори познатото си становище, че сирийската криза е предизвикана от външни сили и по-специално от бойци на Ал Каида, говори за финансовата помощ на Саудитска Арабия и Катар, за логистичната подкрепа от страна на Турция, благодарение на които, както казва, конфликтът продължава.

 

Според него в Сирия режимът се бори с бойци на Ал Каида от 80 страни, с десетки хиляди бойци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят