Проверени са половината декларирани от Сирия места с химическо оръжие

Инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) са извършили проверки на почти половината от местата, където се съхраняват сирийските химически оръжия, предадоха световните агенции в четвъртък.

Пред журналисти в Хага политическият съветник от ОЗХО Малик Елахи съобщи, че от 1 октомври досега екипът на организацията е посетил 11 от общо над 20 декларирани локации и е предприел действия по изваждане от строя на шест от тях чрез разбиване на контролни табла и унищожаване на празни боеприпаси.

Първият етап на споразумението за унищожаване на сирийския химически арсенал трябва да приключи на 1 ноември като до тази дата химическите установки трябва да бъдат приведени в неоперативно състояние. Според Елахи срокът за приключване на първата фаза ще бъде спазен, тъй като екипът получава съдействие от сирийските власти.

Едно от ключовите предизвикателства през първата фаза на мисията е осигуряването на достъп на международните инспектори до локациите в близост до зоните, които са под контрола на бунтовниците. ОЗХО смята, че може да се наложи да се договорят кратковременни примирия по места, за да може екипите от инспектори да си свършат работата.

"Тревогата ни на този етап е свързана основно със сигурността", отбеляза Малик Елахи.

Той съобщи, че късно снощи близо до хотела на екипа в Дамаск е имало взрив на мина, подобни инциденти са станали и на 12 октомври.

До момента инспекторите на ОЗХО не са установили несъответствия между декларираните от Сирия наличности на химически оръжия и намереното на място. Не са открити и готови за употреба химически боеприпаси.

Следващият етап на мисията на ОЗХО ще бъде по-сложен и рискован, тъй като тогава трябва да се извърши унищожаването на самите химически субстанции. Преговорите как и къде да се случи това все още са в ход. Съгласно споразумението между САЩ и Русия, постигнато през септември в Женева, сирийският химически арсенал трябва да бъде напълно унищожен до 30 юни 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?