Средното образование поето от човек “без опит, но любопитен към живота“

Средното образование поето от човек “без опит, но любопитен към живота“

Над 650 000 ученици, 60 000 от които първокласници тръгнаха в сряда на училище. Тази година нямаше училища, които не отвориха врати за първия учебен ден заради неприключили ремонти, но все още в около стотина училища има довършителни работи. Безплатните учебници за децата от първи до седми клас са доставени навсякъде.

Ден преди започването на учебната година средното образование се сдоби и с ресорен зам.-министър. Милена Дамянова досега бе парламентарен секретар на ведомството.

Министър Сергей Игнатов, който откри учебната година в софийската Първа английска гимназия в сряда, заяви, че “новият зам.-министър на образованието Милена Дамянова беше избрана пред останалите кандидатури, защото тя има любопитство към живота, защото е млада и не е обременена от рутината". Той допълни, че повече от една година Дамянова много активно е работила с него в парламента. "Няма опит в областта на средното образование, но пък има опит в това, от което аз имам нужда като човек до себе си", каза Игнатов и поясни, че има предвид предстоящите реформи в училищното образование.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, приведе далеч повече аргументи в полза на Дамянова, която е партиен кадър на ГЕРБ. “Дамянова е човекът, който е работил от първия ден в експертната група по образование на ГЕРБ и се е готвила две години преди избирането на сегашното правителство. Тя познава всички детайли на програмата на ГЕРБ за образованието, включително и тези, които сега правителството реализира. Тя е диалогичен човек, познава експертите, сигурна съм, че ще има успех“, каза Фандъкова.

Игнатов допълни, че е имало над три кандидатури за заместник-министър на образованието, както е имало и хора, които са се “самопредлагали за поста в интернет“. Една от кандидатурите е била на съветника му Асен Александров

Нови учебници след три-четири години

Игнатов коментира и дежурния за всеки 15-ти септември въпрос за качеството и съдържанието на учебниците, които и тази година си остават същите, въпреки че нито децата, нито родителите, нито министъра ги харесват.

“За близо една година, откакто съм министър на образованието, успях да прочета около 60 на сто от учебниците в училище, но не съм вдъхновен от тях“, каза Игнатов.

Той обяви, че се бърза проектът на новия закон за училищното образование да е готов до края на ноември. По думите му до три-четири години щяло да започне създаването на нови учебници. Това ще се предшества от промяна в учебните програми и планове. “Проектозаконът за училищното образование се отлага много през годините, защото материята е сложна, а екипите, които го подготвят, изучават световния опит“, каза Игнатов.

Министърът заяви, че текстът на закона ще е “много кратък“ и ще задава “рамката“, в която ще се развива българското образование в следващите 10-15 години. Това намерение обаче среща критики сред родители и неправителствени организации. Според тях ако няма точно и подробно разписани текстове, законът ще претърпи провал.

Игнатов съобщи официално, че е отменил външното оценяване за пети и шести със заповед.

Министърът обаче се оказа неподготвен да отговори на наболелия въпрос на училището, където си бе избрал да открие учебната година.

Попитан кога Първа английска гимназия в столицата ще си има собствена сграда, Игнатов каза, че не е подготвен по този въпрос, но е готов да разговаря с училищното ръководство. Първа английска гимназия и 112-то основно училище "Стоян Заимов" се помещават от години в една сграда.

Игнатов обаче коментира, че гимназиите като Първа английска са “създали критичната маса от хора, променили България“.

“Желая ви много успехи и понеже това са и най-хубавите години - пожелавам на всеки една голяма, вълнуваща и разбира се - несигурна любов“, обърна се министърът към учениците.

Споделяне

Още по темата

Още от България