Среща между японския премиер и китайския президент в Джакарта

Шиндзо Абе

Японският премиер Шиндзо Абе и китайският президент Си Цзинпин се срещнаха днес за втори път, откакто са на постовете си, за да подобрят двустранните отношения, накърнени от териториални спорове, съобщи Франс прес, позовавайки се на японски високопоставен представител.

Двамата лидери са разговаряли към половин час в кулоарите на състоящата се в индонезийската столица Джакарта Азиатско-Африканска среща на върха, посочва Асошиейтед прес.

Това е значителна стъпка напред след първата им среща на друг важен форум в Китай миналата година, когато двамата едва се здрависаха, отбелязва АФП.

Съвпаднаха мненията ни, че трябва да продължим развитието на стратегическите и взаимноизгодни отношения за гарантиране на сигурност и благоденствие в целия район, заяви след срещата Абе, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че би искал диалогът с Китай да продължи "на различни равнища".

Малко преди разговорите в Джакарта, Абе, причисляван към японските "ястреби" националисти, отново предизвика гняв в района, като не се извини от името на Япония за действията ѝ през Втората световна война.

Спомените за жестокостите на японските имперски войски при колонизирането на Корейския полуостров (1910-1945 г.) и при частичната окупация на Китай (1931-1945 г.) продължават да
тровят отношенията на Япония със съседките ѝ. Към това се добавят териториалните спорове, които периодично се възобновяват от една или от друга страна.

Южна Корея изрази дълбоко съжаление днес, че японският премиер Абе не постъпи като предшествениците, които се извиниха за японската агресия през Втората световна война, отбелязва АП. Абе заяви днес пред лидерите от Азия и Африка, събрали се в Джакарта, че Япония "изпитва дълбоки угризения" заради войната, но не поднесе "искрено извинение" за някогашното "колониално господство и агресия" на Япония - ключови фрази, използвани от предишни японски премиери в официални изявления, свързани с войната.

Наред с това над 100 японски депутати посетиха спорния шинтоистки храм Ясукуни, смятан за символ на японския милитаризъм, за да се помолят, предаде ДПА. Вчера Шиндзо Абе изпрати ритуален дар на храма, почитащ паметта на 2,5 милиона войници, загинали за Япония, включително осъдени на смърт военнопрестъпници от Втората световна война.

Споделяне

Още от Свят