Станишев: Кандидатурата на Първанов за лидер на БСП е “неприемлива”

Бившият президент разделял и отслабвал партията в услуга на ГЕРБ

Станишев: Кандидатурата на Първанов за лидер на БСП е “неприемлива”

Лидерската битка в БСП вече е факт. Ден след като бившият президент Георги Първанов съобщи, че иска да оглави партията, настоящият председател Сергей Станишев обяви кандидатурата му за неприемлива. Позицията на Георги Първанов налага разделителни линии в БСП, заяви Станишев във вторник след заседанието на Изпълнителното бюро (ИБ).

От думите му стана ясно, че кандидатурата на президента отслабва БСП и е в услуга на ГЕРБ.

“Няма нищо драматично в наличието на различни кандидатури за председател. Важното е какви са последиците и как партията провежда този процес, защото той трябва да засилва БСП", заяви още Станишев, който е и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Задругата на лидера

 

За да защитят позицията му, лидерът на социалистите бе поканил на пресконференцията двама от най-верните му привърженици във формацията - депутатите Михаил Миков и Антон Кутева. Отношение взе и присъствалия на редица сбирки на провалилия се проект на президента АБВ - Ангел Найденов.   

 

Тезата на Станишев бе категорично защитена от бившия вътрешен министър Михаил Миков. Според него начинът, по който Първанов влиза в партийната битка е “по-скоро вреден”. “Очевидно с този негов ход темите, които ние разработваме – бонуси или полицейско насилие , ще останат на заден план, извън медийното внимание ще са злоупотребите на управляващите. А под прожекторите ще се окажат нашите вътрешни дела”, подкрепи гледната точка на председателя на партията Миков.

“До вчера БСП имаше успешен президент два мандата, вече имаме поредния кандидат-лидер за партията”, заяви Антон Кутев. “В предишното си качество Първанов беше много по-силен”, заяви още секретарят по медийна политика Антон Кутев.

Както обикновено Ангел Найденов, който умело лавираше между Изпълнителното бюро на БСП и АБВ, се въздържа от по-категорична позиция. Той обясни, че БСП има важен дневен ред, например евентуален вот на недоверие към кабинета, темата за бонусите, ACTA и други. “И всички тези теми остават извън фокуса, когато в интервю на мен и моите колеги им се зададе въпросът “А вие за кого сте в битката Станишев – Първанов”, допълни Найденов.

Той избегна отговор на въпроса за кой от двамата кандидати е. От неловкото положение го измъкна Антон Кутев, който каза, че ИБ е “изцяло за БСП”.

Колективност, разделителни линии и изобилие от свободно време

"Убедеността на ИБ на партията е, че силата на БСП е в нейната колективност и в способността да прави политики и да ги реализира. Това, което трудно може да бъде прието от ИБ, е начинът на организиране на срещите на президента Георги Първанов из страната. Ние нямаме намерение да го ограничаваме от срещи с избирателите, но неговият подход поставя нашите местни структури в много деликатна ситуация", заяви от своя страна Станишев.

От думите му стана ясно, че членовете на БСП не знаят как да реагират в тази ситуация, а и вместо да се организират конференциите по места част от партийния цикъл “отчет - избори” вниманието им ще бъде отвлечено от обиколките на Първанов.

"След неговото писмо до Националния съвет с мотива да информира членовете на БСП по отношение на неговия мандат, Първанов обяви, че ще прави срещи с членовете и симпатизантите на БСП, в което няма нищо лошо, стига това да не противоречи на принципите на управление на партията, на протичането на отчетно-изборната кампания. Правенето на паралелна кампания не е приемливо, защото това дефокусира дискусиите по места и разделя в много голяма степен партийни членове и симпатизантите на БСП, тъй като се предлагат оценки и идеи, без да се засегнат редица същностни въпроси. Всичко се подменя от тъй наречения "лидерски въпрос" и от желанието на Георги Първанов вече официално да се кандидатира за председател. В този смисъл той би трябвало да бъде разглеждан като кандидат за председател на БСП, а не толкова като нашия президент", убеден е Станишев.

Той добави, че поради заетостта си като председател на ПЕС няма толкова свободно време като Първанов, за да се състезават по обиколки из страната.

Президент на всички българи или на една партия

Станишев също обясни, че според него не е редно да се огласяват визии за бъдещето, без да има оценка за миналото.

Веднага след това той припомни как през 2009 г. Първанов настояваше да се въведе мажоритарният елемент в изборите за депутати, който според анализите на левицата е изиграл изключително лоша шега именно на БСП.

По думите на Станишев заради настояването на Първанов “безспорни авторитети като проф. Радослав Гайдарски” не бяха избрани за сметка на безименни депутати, ползвали известността на Бойко Борисов.

На въпрос дали това не официалното признание, че Първанов винаги е кадрувал в БСП и никога не е бил “президент на всички българи”, а на социалистическата партия, Станишев не отговори конкретно, а насочи темата към Тройната коалиция.

Той заяви, че като премиер е поддържал активни отношения с Георги Първанов.

От това си изказване Станишев взе повод и надълго и широко благодари на президента за “неговата роля за формиране на Тройната коалиция”, което е един от най-големите обществени минуси на Първанов.

Негативната оценка на голяма част от обществото за “архитектурата” на кабинета БСП, ДПС, НДСВ е съизмерим само с критиките за т.нар “Голям шлем” в енергийните проекти.

В същия дух Станишев благодари на президента за това, че е посочил именно него за председател на БСП преди 10 години, но не пропусна да напомни, че вече има собствен авторитет в партията.

На въпрос за евентуална лична среща с Първанов на четири очи, председателят на БСП даде да се разбере, че няма да се вижда с президента по-рано от конгреса на партията през месец май.

Станишев заяви, че той за себе си знае защо е кандидат за лидер на БСП. Напомни още веднъж, че президентът трябва ясно да дефинира отношението си към ГЕРБ, като не пропусна да отбележи, че историята помни завръщането на друг президент в партията му – а именно безславното председателство на Петър Стоянов в СДС.

Пресконференцията на лидера на БСП продължи точно един час, като обикновените парламентарни и опозиционни теми почти не бяха засегнати, тъй като според Станишев “никой няма да им обърне внимание” ден след като Георги Първанов обяви кандидатурата си за лидер на левицата.

Първанов направи съобщението си по време на среща с партийния актив в Бургас, година след краха на проекта му АБВ и три години след като заяви категорично, че няма намерение да се връща в БСП, защото иска да даде път на младите лидери.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?