След като съпартийци му поискаха оставката заради неадекватното назначение

Станишев призна политическа грешка с назначението на Пеевски

Станишев призна политическа грешка с назначението на Пеевски

Като политическа грешка определи председателят на социалистите Сергей Станишев назначението на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция “Национална сигурност“ и допълни, че БСП и ДПС са подценили общественото мнение и реакция. Това заяви лидерът на БСП в неделя часове, след като от районният съвет “Витоша“ на партията официално му поискаха оставката заради неадекватния политически акт с избора на Пеевски, а пред Министреския съвет хиляди протестиращи викаха “Оставка!“ и “Мафия!“.

 

В същото време обаче Станишев заяви, че няма да подава оставка, “защото пред себе си имам кауза и тя не е приключила. “Страната има нужда от основна промяна, защото през последните 4 години бе превзета от мафията. Върхушката на ГЕРБ употреби държавата и я превърна в своя собственост", каза червеният политик пред бТВ.

 

Макар и да призна грешката с Пеевски, БСП-лидерът продължи да твърди, че депутатът от ДПС е бил годен и квалифициран за челния пост в ДАНС.

 

“До месец-два щеше да докаже, че работи за държавата. Видях в него много силна трансформация, много ясна решимост. Ако беше предварително обявена номинацията му - реакцията срещу Пеевски щеше да е още по-силна, понеже щеше да е инспирирана от ГЕРБ", смята Станишев. Той заяви, че кандидатурата на Пеевски за поста не е била само на ДПС, а “съвместно решение". Станишев също така отрече Законът за ДАНС да е бил променян умишлено, за да стане Пеевски подходящ за поста.

 

Според него депутатите от “Коалиция за България“ са подложени на натиск, “но трябваше да спрем плана на ГЕРБ за дестабилизация на страната - от Борисов и Цветанов искат да са на власт на всяка цена, за да заличат следите си".

 

Станишев посочи още, че уважава протестите и бил убеден, че голяма част от протестиращите са искрено възмутени, но ги призова да се замислят какво искат.

 

Ако има предсрочни избори, правителството се формира от президента, който в последните дни показа ясна политическа пристрастност. Това значи формиране на служебно правителство, което ще запази статуквото на ГЕРБ при същите правила, които бяха досега, каза още червеният лидер.

 

"На око протестиращите пред МС са около 5000 души в момента. Зад двете партии, които застанаха зад правителството на Орешарски, са над 1 300 000 души. Дестабилизацията на страната обслужва само Борисов и неговия сценарий", добави Станишев.

 

По повод исканата от съпартийците му оставка, той заяви, че “азвинаги в годините съм бил главна пречка срещу всякаква форма на колаборация между БСП и ГЕРБ, защото този модел е дълбоко порочен, той е престъпен и тук няма никаква лична емоция към Борисов или Цветанов“.

 

По думите на Станишев Пеевски “постъпи мъжки и много достойно“ с подаването на оставката си. “Правителството веднага реагира на обществото, защото тези хора са важни за правителството, което има наистина автентичен мотив“, каза още лидерът на БСП.. Той попита никой ли не знае по какъв начин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е издигнал в икономическата йерархия.

 

“Той е сигурно най-богатият човек в държавата. Никой ли не знае за Стопанска инвестиционна банка. Това е публичен въпрос. Не се ли знае, че Борисов е бил съдружник с Румен Николов –Пашата. Цветанов, който и днес дава оценки какъв експерт беше в МВР, когато стана министър и вицепремиер. Нека мерим с един аршин, аз съм за това маските да паднат", заяви Станишев.

 

Според него истинската причина за протестите сега и през зимата е, че “нещо не е наред в начина, по който работи държавата – че много често тя не защитава гражданския интерес, а обслужва нечии икономически или политически цели“ . “Това, което видях през последните четири години, намирайки се в опозиция - всички дефекти на българската крехка демокрация и държавност, бяха неимоверно засилени. Държавата беше превзета от мафията по същество. Единственият смисъл това правителство да съществува е реалната промяна“, каза още Станишев.

 

“От първия ден на този парламент партия ГЕРБ заяви, че не признава изборите, поиска предсрочни избори и започна подготовка за дестабилизация на държавата“, допълни той.

 

По-рано през деня от районния съвет “Витоша“ на партията в София излязоха с декларация, в която се посочва, че ръководството на БСП и лично нейният председател Сергей Станишев не са в състояние да намерят изход от кризата, в която хвърлиха родината, правителството и партията още в първите седмици на мандата. Организацията също така настоя за спешно свикване на извънредно заседание на Националния съвет на партията още във вторник, на което да присъства и Пламен Орешарски и да се дадат обяснения за действията на ръководството на партията и парламентарната група при назначаването на Пеевски.

 

Столичните социалисти искат на този съвет да се насрочи дата за провеждане на извънредно заседание на 48-ия конгрес на БСП, в рамките на който да се начертае дългосрочна визия на партията за управлението на България и за коалиционната политика, която провежда и ще провеждат червените. Според съвет “Витоша“ лидерът на БСП и ръководеното от него Изпълнително бюро следва незабавно да подадат оставка.

 

"На 12 май 2013 г., почти милион български граждани се довериха на нашата партия. Гласувайки за нас най-малкото, което са очаквали е месец по-късно да получат Делян Пеевски за директор на ДАНС. Този политически неадекватен акт взриви общественото мнение и силно разклати доверието в правителството, подкрепено от БСП", пише още в декларацията.

 

От районния съвет считат “за опасно по-нататъшното еднолично изземване от председателя на националния съвет на БСП Сергей Станишев волята на партията като мандатоносител, което е в противоречие на устава на БСП".

 

От районен съвет "Витоша" отправят остър упрек към председателя си Страхил Ангелов, който е депутат, заради гласуването му в пленарната зала в петък, "продиктувано от криворазбрана "партийна дисциплина".

 

След петъчния избор на депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС в социалистическата партия растат разногласията между народните ѝ депутати и ръководството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?