Станишев: "Спрете с глупостите. Орешарски е най-добрият"

Станишев: "Спрете с глупостите. Орешарски е най-добрият"
"Спрете с глупостите. Министър Орешарски е един от най-добрите в правителството". Така премиерът Сергей Станишев отговори във вторник на репортерски въпрос дали няма да отстрани, дори и временно, финансовия министър Пламен Орешарски заради скандала около бившия директор на Национална агенция по приходите (НАП) Мария Мургина. В същата посока бе изказването и на бившия финансов министър, а сега заместник-председател на НДСВ Милен Велчев, който заяви, че темата с оставка на Орешарски не е "актуална".

Миналата седмица Мургина подаде оставка, която първоначално бе отричана от властта, по-късно Станишев я прие, като обясни, че е заради отнемането от ДАНС на достъпа ѝ до класифицирана информация и схеми по източване на огромни суми ДДС.

В подкрепа на тезата си, че Пламен Орешарски е "един от най-добрите министри", Станишев каза, че това се потвърждава и от "конкретните резултати". "Колко страни в Европа, в това число и Стара Европа, имат толкова стабилни финанси", попита риторично той. По думите му "дори европейската преса пише, че България във финансово отношение е една от най-стабилните. Това е един от основните критерии, по които е оценяван един министър".

Станишев съобщи, че тази седмица заедно с Орешарски и с представители на ДАНС ще се срещнат с ръководствата на НАП и на регионалните ѝ центрове, за да обсъдят как може да се подобри работата, която е "ключова особено в условията на икономическа криза".

"Тя е важна структура, в нея трябва да има стабилност, както и още по-добра работа", допълни той.

По повод твърденията на ДСБ, че близък до БСП прокурор е провалил планирана акция срещу Мария Мургина преди оставката ѝ, Станишев каза, че в България има основни конституционни разпоредби и разделение на властите. "Аз съм министър-председател. Всички въпроси, които касаят разследванията, работата на прокуратурата, трябва да се отправят към нея", каза той.

От своя страна говорителят на БСП Корнелия Нинова коментира, че във вторник Изпълнителното бюро на партията е обсъдило оставката на Мургина, но не е бил нито поставян, нито обсъждан въпросът за оставка на Орешарски. Реакцията на Станишев по оставката на шефа на НАП е оценана като "бърза и адекватна".

"Липсата на официална информация по случая обаче поражда условия за манипулация на общественото мнение и за много слухове. Затова БСП иска органите, отговорни за разследването, и прокуратурата, бързо и прозрачно да го направят, да съберат необходимите доказателства и, ако има такива, хората, които са извършили престъпления, да понесат цялата отговорност пред закона", обясни говорителката на социалистите.

И НДСВ плътно зад финансовия министър

Според Милен Велчев оставката на Орешарски "няма да реши никакви проблеми".

"Освен това, каза той, би било волунтаристично да се търси оставка шест месеца преди мандата в условията на финансова криза".

Въпреки обвиненията срещу Мургина, реформата в НАП през последните години е една "от най-успешните реформистки инициативи на това и предишното правителство", каза той.

"Бързото увеличение на приходите и то в условия на намаляваща данъчна и осигурителна тежест го доказва. Това без никакво съмнение е голяма заслуга на ръководството на НАП и лично на Мургина", посочи Велчев. Той припомни оценките на Световната банка и други международни институции за ефективността на българската данъчна администрация, и то в сравнение с други държави.

По думите му НДСВ няма информация доколко са верни част от обвиненията срещу Мургина. Твърденията, че служителите на НАП са получавали бонуси от по 90 000 лева, информацията на партията показвала, че не са правдоподобни.

"Обвиненията са сериозни и позицията на НДСВ е, че разследващите органи трябва да си свършат бързо работата и, ако бъде установена вина на Мургина и други лица, те трябва да си понесат последиците", посочи Велчев.

Той припомни, че Мургина е била заместник-директор на данъчните още по време на управлението на Иван Костов, продължила е да изпълнява длъжността и при кабинета на НДСВ, а при сегашното правителство е издигната до изпълнителен директор на НАП. От тази гледна точка твърденията, че отстраняването на Мургина е удар срещу НДСВ, било абсурдно.

Велчев увери, че номинацията на Мургина за директор на НАП не е била на НДСВ, не е търсено и съгласието на партията, тъй като според коалиционното споразумение назначенията в агенциите се правят от ресорните министри и премиера.

"Ако тогава бе потърсено нашето мнение, вероятно нямаше да възразим. Ако го бяхме направили, щеше да възникне логичният въпрос защо е била държана на висок пост в НАП толкова дълго време", каза Велчев и допълни, че докато е бил финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски до него не са достигали сигнали за нередности в агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?