Управляващите в кръгова отбрана за НАП

Управляващите в кръгова отбрана за НАП

Докато премиерът Сергей Станишев се срещаше в петък сутринта с ръководствата на Националната агенция за приходите (НАП) и на Министерството на финансите и обясняваше, че скандалите около НАП се дължат на политически интереси и са удар срещу националната сигурност, в парламента опозиционни представители обвиниха управляващите, че умишлено бавят информационната система на НАП, за да може да се точи данък добавена стойност (ДДС).

Втора седмица НАП е в епицентъра на скандали, станали публични с отстраняването на шефа ѝ Мария Мургина, на която преди това ДАНС отне достъпа до класифицирана информация и в момента вървят разследвания на схеми за източване на ДДС в огромни мащаби.

Лидерът на СДС Мартин Димитров и независимият депутат Мария Капон заявиха, че министерствата на здравеопазването и на финансите отказват да предоставят договорите за изграждане на неработещите информационни системи на НАП и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Те заподозряха, че това се прави нарочно, защото в “тези договори е отговорът на въпроса, защо има изтичане на ДДС“, коментира Мартин Димитров.

За изграждането на информационните системи е наета една и съща фирма – френската "Бул", като в случая със здравната каса тя участва в консорциум.

Двамата депутати настояват да разберат кой и по какви критерии е избрал тази фирма и какви са условията по договорите.

Договорът с НАП е подписан през 2004 г. от тогавашния финансов министър Милен Велчев, а контрактът с НЗОК е одобрен от бившия здравен министър Радослав Гайдарски преди три години.

Системите обаче и досега не работят, посочи Димитров. Според него това се прави целенасочено, за да може да се източват средства.

Двамата депутати заявиха, че имат данни, според които за изграждането и внедряването на системите на няколко пъти са били отпускани пари, без да е ясно как са изразходвани.

В същото време им се отказва достъп до документите, като министърът на финансите Пламен Орешарски е писал в четвъртък до Димитров, че договорът е поверителен и държавата се е ангажирала да не го разгласява без съгласието на фирмата “Бул“.

Министърът на здравеопазването Евгений Желев пък посочва, че копие от договорите ще бъде предоставено на двамата депутати, след съгласие на останалите страни по договора с оглед спазване изискванията на Закона за достъп до обществена информация.

Атака срещу националната сигурност

В същото време премиерът Станишев се срещна с новия шеф на НАП и ръководителите на приходната агенция и заяви, че всякакви опити да бъде обругана една ключова за държавата система като НАП, са не само опасни, но са и сериозна атака срещу националната сигурност. Станишев и партиите от тройната коалиция вече защитиха твърдо министъра на финансите Пламен Орешарски, чиято оставка се иска от дясната опозиция заради разкритите ДДС – измами.

"Аз лично ще се противопоставя много остро на всички опити да се дискредитира която и да е от ключовите агенции в нашата държава - данъчната агенция, митниците, АДВ. Когато има един или два случаи на некоректност в която и да е служба, те ще бъдат санкционирани. Не може като ви боли зъб, да си отрежете главата. Това вече прилича на самоубийство и това няма да го допусна", каза премиерът, според който атаките са безотговорни и без доказателства.

НАП е част от националната сигурност на страната, особено в условия на финансова криза, когато всеки лев, постъпващ във фиска, е от голямо значение за реализацията на антикризисната програма на българското правителство и за защита на работните места, каза Станишев. 

Не може заради медийни спекулации и политически интереси да се атакува и да се разклаща доверието към институция като НАП, каза той.

Заставам зад всеки служител агенцията и му благодаря, че успяхме да създадем тази институция, около която имаше много притеснения в началото, каза премиерът.

Той припомни, че най-много сигнали за ДДС измами идват именно от служителите на НАП, които най-вероятно всеки ден се сблъскват с опити за укриване на данъци. Сигурно е заради народопсихологията, каза Станишев.

Подкрепата му за всеки един служител на НАП в случая не е само морална. По думите му, водени са разговори с финансовия министър Пламен Орешарски да се намери начин да се "стимулират" служителите на НАП, тъй като това също е фактор за мотивацията за работа.

Поредна далавера на Ирена Кръстева със сгради на НАП

Кабинетът явно готви стимули и за групировката около Корпоративна банка и новия медиен магнат Ирена Кръстева чрез схема с имоти на данъчните.

Преди ден кабинетът реши да прехвърли на НАП всички софийски имоти, които те ползват в момента.

Става въпрос за сегашната централа на Дондуков 52, бъдещата на бул. "Цариградско шосе", сградата на ТД на НАП в София на "Аксаков" 21 и сградата на Офис "Център" на "6-ти септември" 10.

Зад прехвърлянето обаче стоят частни интереси – то е свързано с предложение на бившата шефка на тотото и настояща издателка на няколко вестника Ирена Кръстева, дружеството ѝ "Обединени български вестници" (ОБВ) да изгради за своя сметка сграда на НАП на бул. "Цариградско шосе", като в замяна вземе трите сгради на данъчните в центъра на София, съобщи в. "Сега".

Ако предложението бъде прието, ОБВ ще придобие вещни права върху апетитните имоти и от своя страна ще построи "нова, модерна и функционална административна сграда за нуждите на НАП" до ИПК Родина на "Цариградско шосе", се казва в писмо на Кръстева до Сергей Станишев изпратено през септември.

За нова централа на НАП дружеството на Кръстева е готово да даде 40 млн. евро.

Преди по-малко от месец ръководството на НАП заяви, че се е провалил търг за избор на изпълнител на възстановителните и довършителни работи за администрацията на НАП, която "краси" със сините си прозорци "Цариградско шосе". Причината била твърде скъпи оферти подадени от кандидатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България