Стоичков пое официално ЦСКА, бъдещето на клуба остава неясно

Легендата на българския футбол Христо Стоичков бе представен официално като новия треньор на ЦСКА в сряда и бе посрещнат на стадион "Българска армия" от близо 2000 "червени" привърженици.

 

"Щастлив съм, че се върнах в ЦСКА. Мога да обещая, че ще има дисциплина и отговорност. Ще направя всичко по силите си за доброто на клуба", заяви Стоичков.

 

Очаква се влизането на Стоичков в ЦСКА да бъде последвано от преминаването на клуба от ръцете на пернишките бизнесмени от "Титан" към Гриша Ганчев. Схемата, по-която ще стане смяната на собствеността, все още не е напълно ясно, но вероятно ЦСКА и "Литекс" ще се слеят, като ще се ползва лицензът на ловешкия тим.

 

При това положение Ганчев на практика ще придобие само марката ЦСКА, а сегашният "червен" отбор, който е затънал в дългове, е възможно да бъде фалиран.

 

Стоичков отказа в сряда да коментира бъдещето на тима.

 

"Каквото има да става с ЦСКА, ще стане. Няма какво да коментирам. Надявам се да няма проблеми", заяви Стоичков.

 

В същото време обаче от Българския футболен съюз предупредиха, а ако ЦСКА се слее с Литекс, тимът може да бъде изваден от европейските клубни турнири за 5 години.

 

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев заяви пред TV7, че има няколко такива прецедента в Европа отбори да се обединяват, за да бъдат избегнати разплащания на големите дългове. Практиката на УЕФА в такива случаи е да бъдат наложени сериозни глоби.

 

"Една от тях е новосформираният клуб да не играе в Европа 5 години. Това решение го взима Дисциплинарната комисия на централата. Това се прави при неспазване на финансовия феърплей, тъй като треньори, играчи, мениджъри не могат да си получат парите", посочи Фурнаджиев.

 

Новият треньор на ЦСКА Христо Стоичков обаче не се притеснява от подобно развитие на обстоятелствата и е на мнение, че нещата в тима ще се наредят.

 

"Имайте търпение, всичко ще си дойде на мястото. Щом съм дошъл в ЦСКА, вярвам, че всичко ще бъде наред... Не искам да бъда президент на клуба! Като ме гледате, ставам ли с костюм и вратовръзка да седя горе в ложите? Дали ще бъде президент Гриша Ганчев или Димитър Борисов? Няма значение - президентите на Реал и Барса също не играят, а е важно какво става на терена", каза Стоичков

 

Той коментира подробно и треньорските си планове.

 

"Футболистите трябва да се раздават във всеки един мач и във всяка тренировка. Ще държа накрая на месеца момчетата да са щастливи, да си получават заплатите навреме. Състезателите трябва да бъдат напълно обезпечени и да мислят само за футбол", посочи треньорът.

 

Той представи и някои идеи как да стегне дисциплината. Ако някой футболист бъде хванат да гуляе по дискотеките например, ще бъде публично порицан.

 

"Видя ли някой да купонясва в дискотеката, ще го изкарам на стадиона пред феновете и ще го посоча с пръст. Футболистите малко ще трябва да намалят телефоните и фейсбуците, където много бързо качват нещата. Не е приятно да ги виждам толкова татуирани", каза още Стоичков.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?