Покрай рокадите в НЕК

Стойнев се замисля за ръст на държавните шефски заплати

Сн. БГНЕС

Трябва да се замислим за увеличаване на заплащането на ръководните кадри в държавните дружества, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти в четвъртък по повод поредната смяна на изпълнителния директор на "Националната електрическа компания" (НЕК).

 

По думите му досегашният шеф на НЕК Йордан Желев, който бе назначен на поста преди три месеца, получил "предложение да работи в чужбина със заплащане многократно надхвърлящо това, което ние предлагаме, и той избра да отиде на друго място". Това и наложило избора на Екатерина Истаткова за ръководител на държавната компания, която за по-малко от четири години смени деветима директори.

 

Според Стойнев именно примерът с Йордан Желев "ни дава повод да се замислим, че държавата губи ценни кадри заради ниското заплащане, което предлага".

 

Висшите кадри трябва да бъдат стимулирани, защото носят огромна отговорност, а всеки човек в този случай иска да бъде добре заплатен, коментира още Стойнев. Той допусна, че вдигането на заплатата на ръководен държавен кадър трябва да е свързано и с конкретни условия – дали предприятието е печелившо, дали то се развива добре.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?