Столична община безпомощна срещу високите сметки за парно

ДКЕВР притиснала като в менгеме “Топлофикация”, определяйки цените на входа и изхода

Столична община безпомощна срещу високите сметки за парно

Столична община се оказа безпомощна в битката срещу високите сметки за парно, които сюрпризираха столичани през декември и януари. Виновна за ситуацията се оказа Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКВЕР), която притиснала като в менгеме “Топлофикация”, определяйки цените на входа и на изхода. Това стана ясно по време на дискусията в Столичния общински съвет (СОС).

“И господ да си, няма да знаеш колко ще ти струва парното, защото друг определя цената на входа и изхода”, каза Петър Москов от ДСБ. “Драмата на “Топлофикация” е, че стъпваме в това менгеме – ДКЕВР”, каза Прошко Прошков от ДСБ. Според опозицията е необходима цялостна визия за бъдещето на общинското дружество.

“Топлофикация” ще остане общинска и ще предлага услугата на социално поносима цена, казаха председателят на СОС Елен Герджиков и кметът Йорданка Фандъкова. Според Герджиков дружеството дори е стратегически важно за сигурността на държавата.

Различен прочит на финансовите резултати

Финансовите резултати на “Топлофикация” получиха различен прочит от управляващи и опозиция. ГЕРБ ги определи като изключителни за изминалата 2011 година, докато според опозицията големият въпрос е “крещящата нужда от модернизация на дружеството” по думите на Жельо Бойчев от БСП.

“Не знам дали “Топлофикация” дере кожа или не, но дружеството се оздравява. Това показват финансовите му резултати”, каза Иван Илиев от ГЕРБ, председател на комисията по инженерна инфраструктура. Той отчете, че за първи път от години “Топлофикация” излиза на печалба от 23 млн. лв. Освен това само за година общинското вече дружество е успяло да погаси задължения за над 480 лв. към “Булгаргаз” и още други 25 млн. лв. стари борчове.

72% от столичани редовно си плащат сметките за парно, обяви Илиев от ГЕРБ. Според Бойчев от БСП и Кисьов от СДС събираемостта е 58%.

Новите абонати на “Топлофикация” през миналата година са 4000, отчете Илиев. Никой не съобщи колко са отказалите се от парно.

Дългосрочните задължения на “Топлофикация” възлизат на 564 млн. лв., което е със 170 млн. лв. повече от вземанията, които има “Топлофикация”, каза Жельо Бойчев.

СДС и НДСВ искат продажба и частни капитали, ГЕРБ залага на европроекти

Приватизация или публично-частно партньорство (ПЧП) - това е изходът, за да може “Топлофикация” да се модернизира в дългосрочен план, смятат от СДС и НДСВ. Според Владимир Каролев заблуда е, че инвестицията води до повишаване на цената на услугата.

През тази година ще бъдат инвестирани 46.4 млн. лв. в топлопреносната мрежа на София. Това предвижда одобрената от съветниците ремонтна програма. Парите ще отидат за подмяна на около 30 – 40 км от топлопреносната мрежа и смяна на абонатни станции.

Според бизнес плана на “Топлофикация” до 2015 г. инвестициите ще възлязат на 350 млн. лв., като 250 млн. лв. са от европрограмите и фонд “Козлодуй”, а останалите собствени средства.

Залага се на европейски програми, което поставя под риск изпълнението на инвестиционната програма, защото какво правим, ако не се случат, попита Владимир Кисьов от СДС. Владимир Каролев от НДСВ пък обяви, че е готов да се обзаложи, че и тази година инвестиционната програма няма да бъде изпълнена.

До края на годината ще бъде направен анализ за състоянието на “Топлофикация”, който ще струва нови 1.5 млн. лв., каза Николай Стойнев от ГЕРБ. На негова база ще решим какво да се прави с дружеството в дългосрочен план, допълни той. Това е трети пореден доклад за състоянието на “Топлофикация” в рамките на последните пет години.

Единствена Валя Чилова от управляващите допусна възможността за привличане на частни инвеститори. Според нея основният проблем е невъзможността на “Топлофикация” да инвестира достатъчно в мрежата. Другите неща, които трябва да се направят, според Чилова, са законови промени и измисляне на начин “Топлофикация” да си събере дълговете.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?