Столичната община ще търси консултант за нова продажба на Общинска банка

Столичната община ще търси консултант за нова продажба на Общинска банка

Столичният общински съвет ще направи поредна стъпка към продажбата на Общинска банка. В четвъртък съветниците ще одобрят правилата за избор на консултант по приватизацията. Предложението е направено от общинския съветник от ГЕРБ Валя Чилова, която е председател на надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация.

 

Продажбата на акциите на общината, която е мажоритарен собственик с 67% от банката, бяха включени в годишния план за приватизация през май 2013 г. Това стана по предложение на общинския съветник от НДСВ Любомир Дацов. 

 

Спекулациите са, че интерес да придобие акциите има руската банка ВТБ, притежател на 10% от акциите в Корпоративна търговска банка (КТБ), в която мажоритарен собственик е Цветан Василев. "Непосредствено за момента не разглеждаме такива варианти, но ако в бъдеще се появи нещо интересно на пазара, всичко е възможно", коментира Красимир Катев, представител на ВТБ у нас пред Mediapool.

 

Руската ВТБ навлезе агресивно на българския пазар от 2012 г. първо с покупката на "Булгартабак", последвана от тази на "Виваком" и акциите в КТБ. При всички сделки досега се действа заедно с бизнесмена Цветан Василев. Представител на руската банка у нас са компаниите "Делта Кепитъл" и "Делта Мениджмънт" на бившия финанасов министър Милен Велчев, брат му Георги и Красимир Катев.

 

В четвъртък СОС се очаква да вземе решение за откриване на процедурата за приватизация, която ще отнеме около две години, според съветници и финансисти. Консултантът, който ще се търси сега, трябва да направи правен анализ, стратегия за приватизация и приватизационна оценка, както и да предложи метод за продажба.

 

Това ще бъде поредна оценка на активите на банката. При предишния неуспешен опит, когато общината нямаше контрол върху финансовата институция, общинският дял беше оценен на около 100 млн. лв. Столична община обаче поиска двойно по-висока цена и до продажбата на акциите не се стигна.

 

След като консултантът е готов, в закрито заседание СОС ще вземе решение дали да пристъпи към продажбата, по думите на съветници на ГЕРБ.

 

Към момента единствено БСП е против продажбата на общинския дял, но е възможно да промени позицията си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?