Столичните общинари гласуват нов етап от проекта на "Гаранти Коза" в "Младост"

Планът за застрояване предвижда няколко нови сгради, най-високата е 80 метра

Столичните общинари гласуват нов етап от проекта на "Гаранти Коза" в "Младост"

Нов етап от големия проект "Гранд Каньон" в кв. "Младост" е напът да одобри Столичният общински съвет. Проектът е на турската компания "Гаранти Коза" и вече се строи в района.

На заседанието си в четвъртък общинарите би трябвало да гласуват изменение на план за застрояване и регулация, който да позволи изграждането на втората част от "Гранд Каньон". Той предвижда построяването на няколко сгради. Най-високата е с височина до 80 метра или 20 етажа. Предвидени са и още няколко здания на по 10-11 етажа, както и по-ниски части. Те ще бъдат направени откъм бул. "Андрей Ляпчев".

Докладът на главния архитект Здравко Здравков за одобряването на плана за регулация и застрояване на имотите на "Гаранти Коза" е от преди една година, но сега минава през общинския съвет. Срещу него е имало постъпили възражения, но те са отхвърлени, тъй като не са свързани със законосъобразността на процедурата, а с това, че новото строителство ще затрудни трафика, сградите са прекалено високи, а и ще скрият гледката на околните блокове.


Силуетът на бъдещите сгради от бул. "Андрей Ляпчев".

Все пак след преговори между общината и фирмата максималната височина на новите сгради беше намалена. Според първоначалния план най-високото здание трябваше да е 114 метра. Предвиждаха се и още две сгради на около 20 етажа.

Първата част на проекта, която се изгражда от около две години, също предизвика недоволството на хората от квартала. "Гранд Каньон" трябва да е комплекс със смесено предназначение - офиси, магазини, жилища, хотел, парк с атракции.

Според разрешението за строеж на първата част разгърнатата застроена площ на комплекса ще е близо 92 000 кв. метра. Предвидено е в него да бъдат вложени 120 млн. лева.

Проектът има и сертификат за подкрепа от държавата.

"Втората част от плана на "Гранд Каньон" е със сгради до 20 етажа и предвижда изграждането на още стотици жилища без нови детски градини и без съществено облекчаване на трафика", написа във фейсбук профила си общинският съветник Войслав Тодоров, който беше избран като кандидат на партията на Георги Кадиев "Нормална държава".


Илюстрацията е от фейсбук страницата на общинския съветник Войслав Тодоров.

Според него анализът на трафика показал, че новите здания ще го увеличат с 5% в час пик. "Но в анализа не се споменава този допълнителен трафик как ще се отрази на времето за чакане. Изчисленията показват, че при вече задръстен булевард 5% допълнителен трафик ще доведе до допълнително чакане от порядъка на 10 - 15 минути само в тази зона. Т.е. живеещите и работещите в "Младост" ще страдат от презастрояването всеки ден и ще жертват време, нерви и пари, ако се приеме този план", коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес