Столичното кметство спря протеста за НАТУРА 2000 пред МС

Столичното кметство спря протеста за НАТУРА 2000 пред МС

Общинската администрация в София не разреши на екоорганизациите да протестират пред Министерски съвет, съобщиха в понеделник от коалиция “За да остане природа в България” и гражданската група “Да спасим Иракли”.

Екоактивистите са поискали от общината разрешение за провеждане на седящ протест, заради “орязването на териториите, които да влязат в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000”. Протестът трябваше да започне във вторник, като посоченото организациите място е било зоната пред Министерски съвет и Президентството.

Вместо това от софийската администрация са посочили като единствена възможност градинката на Централна баня.

Екоорганизациите съобщиха, че отменят протеста, защото Столична община пречи да изразят пълноценно гражданската си позиция.

Над 10 хиляди души от 130 държави се подписаха в защита на българските защитени територии, съобщиха в понеделник от международната природозащитна организация WWF. Кампанията на еколозите започна преди две седмици и всички регистрирани потребителите имат възможност автоматично да изпратят протестни писма до премиера Сергей Станишев и главния прокурор Борис Велчев. От WWF уточниха, че кампанията ще продължи докато българските власти предприемат някакви действия, за да не допуснат  други случаи като строителството на ваканционно селище в природния парк Странджа (с.Варвара) и заличаването  на защитената местност “Камчийски пясъци” край село Шкорпиловци.

Няма разлика между приетия от правителството списък със защитените територии в средата на февруари и обнародвания в държавен вестник списък от 2 март, съобщиха в понеделник от правителствената пресслужба.

Предложените от кабинета територии покриват над 20 процента от територията на страната, след като първоначално одобреният списък бе за около 33 на сто.

Веднага след обнародването на решението, от Българското дружество за защита на птиците съобщиха, че в Европейската комисия не са внесени четири от одобрените вече територии – комплекс Мандра-Пода, Камчийска планина, Галата и Балчик. Според природозащитната организация, тези територии са отпаданали между решението и обнародването.

Според последното решение на кабинета извън обхвата на екомрежата останаха уникални територии като Батова, Дервентски възвишения, Добростан, Дуранкулашко езеро, Емине, Галата, Калиакра, к-с Камчия, долината на р. Места, Палакария, Палакарийско-Роякско плато, Родопи, Рупите, к-с Шабленско езеро, Славянка и Пирин планина, Триград – Мурсалица и езерен комплекс Варна – Белослав.

В понеделник от правителството заявиха, че в списъка не са дописвани зони, които не са били приети на заседанието през февруари. Ведната след заседанието на 15 февруари, от МС заявили, че до края на октоври 2007 г.за повторно разглеждане в Националния съвет по биологично разнообразие към Министерство на околната среда и водите (МОСВ) ще влязат още 37 защитени зони. Те са в Западна Странджа, Васильовска планина, Сакар, Западен Балкан и Средна гора.

Според правилника на работа на съвета по биологично разнообразие обаче, каквото и решение да предложи експертният орган, окончателното решение по въпроса е в ръцете на екоминистъра Джевдет Чакъров.

Споделяне

Още по темата

Още от България