Столичното парно откри само 113 сгрешени декемврийски сметки

Столичното парно откри само 113 сгрешени декемврийски сметки

Проверката на “Топлофикация-София“ на декемврийските сметки за парно е открила, че на 113 апартамента в столицата сметките са сгрешени. От сбърканите данни 104 са в прословутия блок 348 в жк. “Младост“ като отговорността за грешката била и на топлинния счетоводител и на служител на общинското дружество. Това съобщи в петък изпълнителният директор на “Топлофикация-София“ Стоян Цветанов. По думите му грешките ще бъдат отстранени в януарската сметка.

 

Заради сгрешените сметки в “Младост“ топлинният счетоводител ще бъде глобен с 500 лв., а служителят на топлофикационното дружество ще отнесе административна санкция, съобщи Цветанов.

 

Енергетик на столичното парно пък допуснал “субективна греша“ в друг блок и така девет апартамента също се оказват със сбъркани сметки. Този служител на дружеството също ще понесе санкция, обясни шефът му.

 

Проверката на дружеството е обхванала 79 сгради с отчетена 50 процента повече ползвата топлоенергия, както и и сметките на 409 клиенти със сравнително малки жилища, но с високи сметки за парно. Освен в двата блока, не са открити други нарушения, обявиха от "Топлофикация София"

 

В останалите случаи, където има по-високи сметки за парно, отколкото е повишението на цената на топлинната енергия, причината е в променено потребление - било заради по-студеното време през декември 2012 г., било заради домакинства в сградите - етажна собственост, които декларират нулево потребление, но впоследствие потребяват енергия, твърдят от дружеството.

 

Около 15 000 клиенти през миналия отоплителен сезон са заявили нулево потребление, а са ползвали топлинна енергия, заяви Цветанов. В същото време 7000 абонати на топлофикационното дружество, които не са осигурили достъп на отчетниците до апартаментите си, са таксувани на пълна мощност. Дружеството подозира, че на места може да има и нерегламентирано ползване на топлинна енергия от отказали се абонати, но това няма как да се докаже.

 

От дружеството отново заявиха, че декември 2012 г. е бил най-студеният месец от 15 години, със средномесечна стойност на температурата - минус 0.8 градуса, което и обяснявало по-високите сметки за парно.

Споделяне

Още по темата

Още от България