Страничните реакции са по-чести при смесването на ваксини

Страничните реакции са по-чести при смесването на ваксини

Ваксинираните по-често съобщават за леки и умерени странични реакции след смесване на дози от ваксините срещу Covid-19 на AstraZeneca и Pfizer, показва проучването на Оксфордския университет Com-Cov, съобщава BBC.

Втрисане, главоболие и мускулни болки се съобщават по-често, когато се комбинират дози от различните ваксини.

Проучването Com-Cov стартира през февруари, за да установи дали втора доза от различна ваксина може да даде по-дълготраен имунитет и по-добра защита срещу нови варианти или просто да позволи на клиниките да заменят ваксини при смущения в доставките.

Канадските провинции Онтарио и Квебек заявиха, че планират да смесват ваксини в близко бъдеще на фона на несигурността относно пратките от ваксината на AstraZeneca и опасенията, че причинява редки случаи на кръвни съсиреци.

Изследването, ръководено от Оксфордския университет, е набрало 830 доброволци на възраст над 50 години.

Очаква се първите пълни резултати от проучването да бъдат публикувани през юни, но предварителните данни вече са публикувани в медицинското списание Lancet.

Един на всеки 10 доброволци, получили две дози на AstraZeneca с интервал от четири седмици, съобщава за повишена температура, но ако са получили една доза от AstraZeneca и една Pfizer, в произволен ред, делът се увеличава до около 34%

Същите различия се наблюдават и при други симптоми като втрисане, умора, главоболие, неразположение и мускулни болки", каза проф. Матю Снейп, главен изследовател на проучването.

"Едно от нещата, които ни казва проучването е, че не бихте искали да ваксинирате отделение с медицински сестри в един ден със смесени дози от различни ваксини, защото може да имате повече отсъстващ персонал на следващия ден", казва той.

През април проучването беше разширено, добавяйки още 1050 доброволци, които да тестват комбинации от ваксините на Moderna и Novavax заедно с AstraZeneca и Pfizer.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус