Строителят на Дунав мост II настоява за нова отсрочка

Три месеца след заявката на испанската Еф Си Си (FCC), че ще построи Дунав мост II до края на 2011 г. т.е. една година след първоначално определения срок, компанията е поискала нова 6-месечна отсрочка.

Това е неприемливо и ще настояваме за спазване на обещаните срокове, бяха единодушни българският транспортен министър Александър Цветков и румънският му колега Ана Боаджиу, които инспектираха обекта в четвъртък.

Поредното отлагане на пусковия срок на Дунав мост II ще доведе до сериозни загуби на двете държави, обявиха Цветков и Боаджиу.

Преди две седмици стана ясно, че испанците са поискали от българската държава допълнителни 90 млн. евро върху договора за строителството на моста на стойност 100 млн. евро и са заплашвали да напуснат обекта, ако претенциите им не бъдат удовлетворени.

Цветков обясни, че към момента няма опасност строителят и инженерът да се оттеглят от обекта, както и не е ясно дали ще бъдат удовлетворени финансовите им претенции. Те все още не са заявени в транспортното ведомство, нито са одобрени от инженера, затова министърът не би могъл да ги коментира. Той уточни, че най-вероятно обектът ще се оскъпи, но все още не е ясно точно с колко.

Александър Цветков каза още, че всеки разумен допълнителен разход по строителството след анализ ще бъде удовлетворен.

Двамата министри се увериха, че на Дунав мост II се работи седем дни в седмицата по 24 часа и се създават условия за наваксване на огромното закъснение.

Те бяха категорични, че основната вина за забавянето на обекта е в организацията на работа на изпълнителят Еф Си Си и двете страни няма да отстъпят от договорените срокове Дунав мост II да е готов в края на 2011 г.

Румъния, каза още Анка Боаджиу, ще спази поетите си ангажименти и инфраструктурата към моста на румънска страна ще бъде готова както е по договор в средата на 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България