Ръководството на СУ:

Студентите имат право да изразят позиция, дори и с гражданско неподчинение

Понеделник ще бъде неучебен ден, свикан е Академичният съвет

Сн. БГНЕС

Ръководството на Софийския университет призова в събота обществото и в частност студентите да проявят разбиране към протестната окупация на сградата на Ректората, обявявайки, че младите хора имат право да изразят позицията, било то и с проява на гражданско неподчинение. Управата на учебното заведение обяви още, че се свиква извънредно заседание на Академическият съвет в понеделник, а този ден ще бъде неучебен за целия университет.

"Ръководството на Софийския университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот и отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора и страната и незачитане на техните позиции. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение – форма на протест още от времето на Средновековието и утвърдена от мислители като Хенри Дейвид Торо”, се казва в декларация на ръководството, публикувана на сайта на СУ.

В същото време окупационната форма на протест е определена като ”крайно средство”, което възпрепятства изпълнението на основната функция на университета – да образова студентите и да развива научна дейност. Така се ”нарушават правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес”, се казва още в позицията. С това ръководството на най-стария български университет продължи да оказва индиректна подкрепа за протестите на студентите.

Управата на СУ се обърна с апел за ”разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми”.

”Обръщаме с призив за разбиране и търпение и преоценка на напрегната ситуация към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми", се казва още в позицията.

По-рано през деня на извънредно заседание на Ректорския съвет и след среща с представители на "Ранобудните студенти", които окупираха сградата, проф. Иван Илчев е заявил, че ще помогне за диалога демонстрантите. Той обаче е допълнил, че в този им вид няма как да подкрепи исканията на окупаторите, съобщава ”Дневник”.

Въпреки окупацията в събота студентите допуснаха в сградата участниците и квесторите на изпита за районни прокурори.

Председателят на КС срещу студентите

По-рано през деня председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев обяви пред бТВ позицията си, че окупацията на сградата на Софийския университет е политически акт.

Протестните действия на студентите започнаха в сряда по време на лекция именно на Токушев. Те попитаха преподавателя  с какво морално право им преподава конституционно право, след като съдът върна в Народното събрание депутата от ДПС Делян Пеевски. Токушев бе един от шестимата съдии, които гласуваха в полза на това решение. Протестиращите изчетоха декларацията пред него, а той си тръгна обиден от залата.

През следващите три дни акцията се разшири. В петък студентите обявиха, че окупират цялата сграда на Ректората до оставката на правителството и насрочването на избори. Според Токушев, който от 7 години е член на КС , нито една политическа личност или организация не е правила опит да му въздейства. През последните дни обаче институцията се намирала под натиск, обясни той.
 
Председателят на КС каза, че още, че Народното събрание е потърсило комфорта си и прехвърлило към Конституционния съд да реши казуса с депутатските права на Делян Пеевски, като по този начин депутатите са си "измили ръцете".

"Кажете ми какво ме питат и какво да им отговоря? Казусът "Пеевски" е решен. Той публично е оповестен на сайта на КС", каза Токушев в отговор на въпрос какво би отговорил на студентите, които го бяха поканили на среща за разговор.

В същото време бившият конституционен съдия и депутат от БСП Георги Близнашки обяви, че подкрепя студентите, защото това е тяхната реакция на несправедливостите. Близнашки също преподава конституционно право в СУ.

"Виждате какви абсурдни решения се взимат в НС, имаме кичозна коалиция и едно квази-експертно правителство, което дори беше бламирано с мораториума върху земята. Случаят Пеевски е най-показателен", каза Близнашки пред бТВ. Той определи студентите като "символ на съпротивата на обществото срещу самозабравилите се олигарси". Според него моментът е исторически и призова всички да ги подкрепят.

Пред Нова телевизия участници в окупацията заявиха, че са предприели тези действия с една цел – да получат отговор на исканията и въпросите си.

”Разпространихме декларация, в която настояваме за две конкретни стъпки. Първата е разпускане на Народното събрание и второ – моментално свикване на нови парламентарни избори. Имаме няколко конкретни искания, които са по-скоро пожелателни към българското общество. Искаме всички заедно да спрем беззаконието, да започнем да говорим за политически морал и да се борим срещу недъзите на обществото”, казват участниците в окупацията.

”Нощта беше еуфорична, всички бяхме с приповдигнат дух, защото знаем, че това е нещо истинско и морално за нас. Проявихме солидарност към своите колеги, ще продължим с окупацията”, допълват студентите.

Споделяне

Още по темата

Още от България