Светът не си пада по Русия, не вярва на Путин, но още по-малко – на Тръмп

Светът не си пада по Русия, не вярва на Путин, но още по-малко – на Тръмп

Отношението към Русия и външната ѝ политика остава отрицателно в света, според изследване на Пю Рисърч център, за което съобщава руският вестник "Ведомости".

 

Близо 40 процента от анкетираните над 40 хиляди души в 37 страни възприемат Русия негативно, а 60 процента не одобряват външната ѝ политика, показват резултатите от допитването.

Най-отрицателно е отношението в Европа и САЩ, но не по-добри са чувствата към Русия и сред жителите на Близкия изток: в Йордания, Турция, Израел, Ливан и Тунис преобладава негативното възприемане на Русия. Най-големите ѝ приятели са Виетнам, Филипините, Гърция и страни от Африка и Азиатско-тихоокеанския регион.

Въпреки отрицателното отношение към руската външна политика обаче, само 31 процента от анкетираните възприемат Русия като заплаха за сигурността, посочва "Ведомости". "Влиянието и мощта на Русия" заемат последното място сред основните заплахи за сигурността в света, докато на първите две места са посочени "Ислямска държава" (62 процента) и климатичните промени (61 процента).

 

Гражданите на много съюзници на САЩ имат повече доверие на Путин, отколкото на Тръмп

Асошиейтед прес акцентира върху друг момент в изследването. Владимир Путин е по-надежден световен лидер от Доналд Тръмп, смятат гражданите на редица съюзници на САЩ, включително Япония, Южна Корея и седем държави членки на НАТО, става ясно от него.

"Въпреки че доверието в способността на Путин да ръководи външните работи като цяло е ниско, хората в много страни му се доверяват повече, отколкото на американския президент Доналд Тръмп", се казва в проучването.

Като цяло резултатите и на двамата са лоши в сондажа на уважавания изследователски център "Пю", но е удивително високото ниво на международно недоверие към американския президент - пост, наричан понякога "лидер на свободния свят", отбеляза АП.

В Гърция, Германия, Турция, Унгария, Франция, Италия и Испания повечето хора смятат, че Путин е по-способен от Тръмп "да направи правилното нещо в световните дела", сочи проучването.


Тръмп отбелязва по-добър резултат от руския си колега във Великобритания, Канада, Холандия, Полша, Австралия, Индонезия и Израел.

 

Проучването е направено в 37 държави по-рано тази година, като във всяка страна са запитани между 852 и 2464 души.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?