Таня Михайлова: При необходимост отново ще се премине към дистанционно обучение

Сн. БГНЕС

"При необходимост сме готови във всеки един момент отново да се премине към дистанционно обучение", каза зам.-образователният министър Таня Михайлова пред бТВ.

По думите ѝ тази седмица е важна и ще се наблюдава динамиката на заболяването. 

След 18 януари най-вероятно ще бъде разглеждан и въпросът кога по-големите ученици ще се върнат в училище. Към момента обаче няма как да бъде посочена конкретна дата.

В понеделник учениците от първи до четвърти клас се върнаха в класните стаи.

Михайлова отново посочи, че дистанционното обучение е изключително добра алтернатива, но не може да замени присъственото обучение и ролята на учителя.

"Последните наши проучвания показват, че учениците до 11 г. не представляват риск за възрастните", каза тя, допълвайки, че в училище рискът е контролиран.

"Това оставане вкъщи, затваряне и работа само пред компютъра при всички случаи се отразява на психиката на нашите деца. Зачестяват сигнали от родители, че децата им са по-притеснени, по-чувствителни към темата", каза Михайлова.

Според нея това ще даде отражение след години.

"В децата се наслагва вина, че са преносители на вируса и сякаш възрастните прехвърлят бремето на ситуацията и върху тях", коментира Таня Михайлова.

До момента 68 учители са загубили битката с коронавируса, съобщи зам.-образователният министър.

Веднага щом медиците на първа линия бъдат ваксинирани ще започне и ваксинирането на учителите, като първи ще са тези в по-рискова възраст.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?