Татяна Дончева: Накрая Гешев ще остане сам с каскета си

Борисов е абсолютно несъвместим с интересите на България, казва адвокатът и лидер на "Движение 21"

Татяна Дончева: Накрая Гешев ще остане сам с каскета си

Г-жо Дончева, Успя ли дебаркирането на Христо Иванов край Доган сарай да разбърка картите?

Не все още. Разбъркването на картите не е целта на упражнението. Целта на упражнението е тези мутри да бъдат отстранени от властта. Това е сериозна задача и изисква много сериозна консолидация, организация, креативност на идеите, усилия, прескачане на лични отношения, рушене на създавани с години прегради. Всичко това е много повече от всяко отделно действие. Находката с Росенец е много добра. Десницата трябва да развие това упражнение. Не да се мъчи да си го присвои, а напротив – да го сподели. Всички демократи, без значение на коя партия симпатизират и които са около морето и къмпингите, около плажовете, да отидат до Росенец. Да се подготвят, че там могат да ги очакват гардове на НСО, хора на ДПС, може да ги очаква всичко. Но да бъдат готови, въпреки всичко, че българската територия трябва да бъде отстоявана, а знамето – пазено.

По същия начин тези хора от различни политически сили, от различни етноси и религии трябва да бъдат в София затова, което ще се направи в София. По същото време в различните градовете в страната трябва да се използва всяка възможност за протест на всяка възможна местна тема – дали ще е корупционна или друга. Става дума за отстояване на българската държавност и отвоюването на държавата от мутрите. Това е свръхзадача и не е по силите на никого по отделно.

Това, което се случи на Росенец, е едно нелошо начало. Обнадеждаващо, бих казала.

Последва граждански протест. Има ли достатъчно енергия за промяна, според вас?

Смятам, че има много потенциал в този граждански протест. Той може да бъде развит и оглавен по интелигентен начин. Хората не са запознати с механизма на организация и с това как ще постигнат целите си. Трябва да има ясно поставени цели – оставка на Гешев и оставка на правителството. Това нещо трябва да се преследва до дупка, до победа. Това изисква организация и логистика, но трябва да е ясно, че всеки е добре дошъл. Възможностите и зависимостите на Корнелия Нинова са ни известни, но хората, които са зад нея са ни необходими. Хората, които са зад Христо Иванов, също са ни необходими. И той също е с известни зависимости, но нека не проявяваме амбицията, че сме единствени и неповторими. Това само може да осуети постигането на целите, което е най-важното.

Какво мислите за реакцията на президента и последвалата реакция на Бойко Борисов, че това е сценарий срещу интересите на България?

Борисов е абсолютно несъвместим с интересите на България. Нощното шкафче, пълно с евра на банкноти от по 500, които са сигурно над милион – това е Борисов. Трябва да е ясно, че Борисов поставя знак за равенство между това тъпкано с евра нощно шкафче и интересите на България. Никакъв знак за равенство не може да има между тези неща. Когато говорихме на хората за върховенство на правото, равенството пред закона, конституционна реформа, корупция, те ни казваха: Абе, не ни занимавай, не ги разбираме тия неща. Е, това нощно шкафче олицетвори всички тези неща. Не може да има права на човека, свободи, сигурност и правосъдие, ако можеш да направиш правосъдна система, която да е еманация на произвола. От произвола може да се излезе само с произвол. Не може да се излезе с правосъдие.

Главният прокурор събра стотина прокурори зад гърба си и също се обяви за мишена. Може ли той да смята за застрашен или това е подготовка за смазване на недоволството?

Недоволството не може да бъде смазано, ако хората излязат на улицата, както са го правили. Гешев премина всички граници. В четвъртък на протеста имаше много хора, които не са гласували за Румен Радев, но те са "за" президентска институция, за която законът значи нещо и която не може да бъде нападана по този начин. Имунитетът на президента не означава само, че той не може да бъде арестуван. Имунитетът на народния представител не означава само, че той не може да бъде арестуван. Става дума за неприкосновеност на институциите. Ако ти можеше да влезеш в президентството, можеш да влезеш и в парламента, както през 1945 година беше изведен Никола Петков за последен път. Този каскет, който ни демонстрира, че все едно сме 1945 година, трябва да бъде страхотна сигнална лампа. Аз говорих много, познавайки какво се случва в специализираните съд и прокуратура. Много други хора, които също знаеха, си мислеха, че тях няма да ги стигне това. Не. Всеки може да бъде застигнат. Защитата на държавните институции и конституционния ред трябва да ни води и да стоим заедно зад тях. Нека да успеем да отстоим конституционните основи на държавата. След 2-3 години, ако успеем да постигнем това с действия за реформа на прокуратурата, с осуетяване на възможността за появата на нови гешевци, ще бъде добър урок, но и голяма крачка напред за нашата нация в отстояване на демократичните ценности.

В едно интервю преди избора на Иван Гешев за главен прокурор, вие казахте, че на него му липсва вестибуларен апарат за този пост. Какво мислите сега?

Не може да не можеш да прецениш трябва ли да влезеш в президентската институция по този начин. Какъв си ти, бе? За какъв се мислиш? Какво като си събрал 100 прокурори, на които плащаш заплати или определяш кариерата? Всичко е временно на този свят. Всеки прокурор, съдия или друг човек трябва да знае, че в един момент остава сам с това, което е свършил. Сам с каскета си.

За капак НСО поиска забрана за достъпа до Доган сарай по въздух, море и земя. Как се вписва това в поредицата от събития?

Хората около Христо Иванов трябва да са готови да направят това, което направиха сърбите. Президентът трябва да отстрани шефа на НСО (което вече беше сторено – б.р.) и да си реорганизира службата. Не може всеки началник в държавата да си прави собствена служба за охрана. Това направи и главният прокурор. Накрая това ще направят и кметовете. Има обаче абсолютна нужда от реформа на НСО, което означава нов подбор на състава и изключване на охраната за такива като Доган и Пеевски с оправданието, че някой ще бъде стрелян. Ами защо не назначихте охрана за ония 150 убити в периода 2001-2005 година, които бяха хора от престъпния свят. Накрая може да се окаже, че част от охраняваните са част от престъпния свят. Поради каква причина се охраняват още Димитър Главчев, Цецка Цачева и Сергей Станишев? Заради държавния "Мерцедес"?

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?