Заради възобновеното дело за “чадър“ над “Фронтиер“

Татяна Шарланджиева е отстранена от националното следствие

Татяна Шарланджиева, сн. БГНЕС

Следователката от Националната следствена служба (НСлС) Татяна Шарланджиева бе отстранена от длъжност в четвъртък, след като 19 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха “за“. Един бе  "против", а един - "въздържал се".

 

Причината е възобновеното миналия четвъртък от Софийската градска прокуратура (СГП) дело срещу нея за това ,че през 2006 г. е разпънала "чадър" над собственика на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев, за да го спаси от разследване за пране на пари покрай воденото срещу шефа на “Топлофикация-София“ Валентин Димитров дело за източване на общинското дружество.

 

Шарланджиева е обвинена за това това, че като следовател в НСлС е пропуснала да изпълни своевременно длъжностите, които ѝ налага службата относно наказателно преследване, за да избави Красимир Георгиев от наказание за извършено от него престъпление за пране на пари, обясниха миналата седмица от обвинението.

 

Подобно дело срещу Шарланджиева бе образувано през май 2007 г. Тогава като обвиняема беше привлечена и Корнелия Нинова, доскоро депутат от БСП и бивш заместник на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Година по-късно обаче разследването забуксува и Софийската градска прокуратура (СГП) го прекрати.

Споделяне

Още по темата

Още от България