Телефонната палата в София може да бъде надстроена

Телефонната палата в София може да бъде надстроена

Главният архитект на София Здравко Здравков е одобрил работен устройствен проект за надстрояване с 1 етаж на сградата на Телефонната палата в столицата. Сградата е собственост на компанията "НГ Пропърти", собственост на хазартния бос Васил Божков.

Сградата на ул. "Гурко" има шест етажа с разгъната застроена площ от 13 400 кв.м и още 3000 кв.м подземно ниво, а прилежащият терен е 4100 кв.м. От "НГ Пропърти" искат та да бъде надсроена с един етаж. за целта са представили съгласие и от Министерството на културата, тъй като сградата е паметник на културата, а е и в зона, в която всяко застрояване трябва да се съгласува с ведомството.

Това става ясно от документите за одобрението на работния устройствен план, който трябва да покаже колко висока ще е сградата след надстрояването и дали отговаря на нормите за тази част на центъра. Според заключението на главния архитект предложения проект влиза в параметрите на зоната, които предвиждат максимална височина от 27.5 метра. Според графичната част сградата трябва да "порасне" с 4.5 метра.

За одобрението на работния устройствен план съобщиха от организацията "Спаси София", които се обявиха срещу проекта. "Това е поредният паметник на архитектурата, който ще бъде обезобразен от неспирната алчност на мастити бизнесмени, мислещи си, че всичко им е позволено", смятат от организацията.

Според тях сградата трябва да има по-висок статут на защита, тъй като в момента е със статут "само за сведение". "Защо категорията за защита е само "за сведение", тоест най-ниската, въпреки че това е първата телефонна палата в страната, построена 1938 г. - 1939 г.?", пише в становището на "Спаси София". Те се обръщат към ръководството на общината и към министъра на културата да спрат "това безумие".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?