"Телеконферентни" уроци за машинния вот на членовете на секционни комисии

"Телеконферентни" уроци за машинния вот на членовете на секционни комисии

Обучението на секционните комисии за машинното гласуване ще става с телеконферентни връзки с цел едновременно обучаване на много по-голям брой хора, каза вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев, който отговаря за организацията на изборите. 

В петък той се срещна с новоназначените областни управители, за да координира подготовката за изборите, заедно с ЦИК и администрацията на Министерския съвет.

"По-конкретно за обучението ще може да се говори след като е ясна поръчката и какво точно може да бъде доставено", каза той. "В обществената поръчка има технически изисквания как да бъдат предоставени машините и каква част от обучението ще го правят съответните фирми”, заяви вицепремиерът.

В страната има около 12 000 секционни избирателни комисии, в които по закон минималният брой членове е петима, а максималният девет.  Веднага след решението на ВАС за задължителния машинен вот във всяка секция от ЦИК неофициално изразиха редица притеснения, че членовете на комисиите няма как да бъдат обучени да работят с апаратурата, а това може да доведе до сериозни проблеми в самия изборен ден.

Машинно гласуване ще има или за всички, или изобщо няма да има, заключи Янев. Изказването му бе съвсем в духа на говорителя на ЦИК Цветозар Томов от вчера, когато той заяви, че е "рано да бъдем песимисти или оптимисти за машинния вот". Вицепремиерът отговори на питане дали е възможно да има машини за вот само в някои секции. 

"Не мисля, че е предвидено. Последното решение на ВАС е категорично – или машини навсякъде, или не. Така че това е една трета хипотеза, която не бих искал да коментирам от гледна точка на някакво правно тълкуване, по-скоро очакванията са, че ще има или за всички, или няма да има", каза Янев.

22 февруари е крайният срок за получаване на офертите на фирмите, които биха могли да осигурят машините за изборите, както е предвидено в закона.

Ако машини все пак не бъдат доставени, ще се гласува с хартия по обичайния начин. "Как ще се произнесат вече в правния свят по тълкуването на този казус, аз не мога да коментирам и не мисля, че е редно", каза Янев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?