"Теленор България" продължава ръста си и под шапката на Келнер

"Теленор България" продължава ръста си и под шапката на Келнер

Придобитият в края на юли от чешкия милиардер Петър Келнер телеком "Теленор България" продължава ръста си и през третото тримесечие на 2018 г. с увеличени с 8.7 на сто продажби, повлияни от смарт устройствата, оперативната печалба с над 14%  повече, но намаление на клиентите си. Това сочат финансовите резултати на дружеството за периода от началото на юли до края на октомври, обявени в четвъртък.

Операторът отчита приходи от 187 млн. лв. като ръстът им е най-вече заради увеличените постъпления от клиентите, които са достигнали средно 15.30 лв. за тримесечието, докато година по-рано сумата е била 14 лв. За увеличението обаче принос имат и  продажбите на смарт устройства от висок клас.

Печалбата преди данъци, лихви и амортизации се е увеличила до 76 млн. лв. спрямо 66.4 млн. лв. за същия период на 2017 г.

Макар компанията да посочва, че броят на клиентите ѝ е бил положително повлиян от летния сезон, реално те продължават да намаляват и в края на третото тримесечие те са 3.16 млн., докато година преди това са били 3.23 млн., а през 2016 г. - 3.54 млн. Причината за продължаващия спад на потребителите е ограничението един клиент да има повече от 10 предплатени карти. Предплатените услуги на телекома се ползват от 23 на сто клиентите му.

Операторът отчита, че пред третото тримесечие на 2018 г. усилията му са били съсредоточени в предлагането на услуги с високо качество и изгодни възможности на своите клиенти, като например VoLTE. За по-малко от шест месеца от старта на предлагането на технологията, която позволява по-високо качество на гласовите обаждания и непрекъсната високоскоростна интернет връзка по време на разговор, делът на VoLTE е надхвърлил 5% от общия гласов трафик, посочват още от телекома.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес