Тереза Мей обеща да представи в следващите седмици стратегията си за Брекзит

Тереза Мей

Британският министър-председател Тереза Мей заяви в неделя, че в следващите няколко седмици ще представи своята стратегия за излизане от Европейския съюз, и отрече твърденията за бъркотия в подхода към Брекзит, предаде Ройтерс.

В първото си интервю за годината Мей не обърна внимание на засилващите се призиви на водещи представители на бизнеса, депутати и опозиционни лидери да даде повече подробности за стратегията си за напускане на ЕС и просто обеща да постигне най-добрата възможна сделка.

Тя повтори, че при решаващия въпрос в дебатите за ЕС - дали ограничаването на имиграцията във Великобритания ще бъде издигнато като приоритет над преференциалния достъп до единния пазар на общността - не става дума за избор между едната или другата възможност и че Великобритания няма да запазва "късчета членство".

Мей даде признаци, че Великобритания вероятно ще напусне единния пазар на ЕС за стоки и услуги.

Според нея свободното движение ще спре, защото Великобритания е гласувала да има контрол върху своите граници.

Мей каза, че иска да постигне "амбициозна сделка", отхвърляйки твърдението на бившия британски посланик в ЕС Айвън Роджърс за бъркотия в подхода на правителството към преговорите за Брекзит.

"Нашето мислене по въпроса въобще не е объркано", заяви тя пред телевизия "Скай нюз".

"Това, за което говоря, е постигане на правилните отношения на Великобритания с ЕС", каза Мей.

Тя обаче почти не даде особена представа за своята стратегия - нещо, което първият министър на Шотландия Никола Стърджън определи като неприемливо.

"Не смятам, че днес знам нещо повече за нейните цели в преговорите, отколкото преди шест месеца, а вероятно още по-тревожно е, че не съм сигурна дали и тя знае повече за своите цели в преговорите, отколкото тогава", заяви Стърджън пред Би Би Си.

Мей също така каза, че новоизбраният американски президент Доналд Тръмп е правил неприемливи коментари за жените, но подчерта, че е имала хубави разговори с него за жизненоважните трансатлантически отношения.

Тръмп написа днес в Туитър, че "очаква с нетърпение да се срещне с министър-председателя Тереза Мей във Вашингтон през пролетта". По думите му "Великобритания, отдавнашен съюзник на САЩ, е много специална".

Споделяне

Още от Европа