Тереза Мей: Следващите 7 дни са решаващи за бъдещето на Великобритания

Лидерът на лейбъристите смята, че сега не е време за нов референдум

Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей заяви, че следващите седем дни от преговорите по Брекзита ще бъдат решаващи за бъдещето на Великобритания, предаде Ройтерс. Следващите седем дни ще бъдат изключително важни за бъдещето на страната, посочи тя в неделя в интервю за телевизия "Скай нюз".

Мей отбеляза, че на Лондон и Брюксел им предстоят допълнителни преговори по условията за Брекзит в рамките на извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС на 25 ноември.

"Все още не е съгласувано всичко, нищо не е съгласувано. Преговорите ще продължават", отбеляза тя.

Мей каза, че доколкото знае все още няма достатъчно подкрепа за официалното оспорване на председателския ѝ пост в партията, което да предизвика вот на доверие.

"Доколкото знам, не, няма", каза тя пред "Скай Нюз" в отговор на въпрос дали е достигнат прагът за обявяване на официална надпревара за ръководството на партията.За да започне такава процедура 48 депутати от нейната Консервативна партия трябва да внесат писмо до председателя на комисията, отговаряща за надпреварата за председателството на партията.

В петък телевизия Скайп съобщи, че група евроскептици в управляващата Консервативна партия получиха достатъчно подкрепа за задействане на процедура за гласуване на вот на недоверие на премиера. А в. "Дейли телеграф"написа, че гласуването по вота на недоверие може да се състои още във вторник.

Бившият министър за Брекзита Доминик Рааб, един от няколкото министри, които подадоха оставка през последните дни, отново критикува Мей за липсата на воля и решителност в преговорите с ЕС за Брекзита, допълва Асошиейтед прес. Рааб, който подаде оставка в четвъртък, намекна, че Мей не е успяла да се противопостави на агресивното поведение на представителите на ЕС.

"Ако не можем да приключим споразумението с разумни условия, трябва да сме много честни със страната, че няма да бъдем подкупени и изнудвани или притискани и ще се оттеглим", каза той пред вестник "Сънди таймс".

Лидерът на лейбъристите смята, че сега не е време за нов референдум

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин каза, че нов референдум за Брекзит е "опция за бъдещето", но не и за днес, предаде Асошиейтед прес.

Пред Скай нюз Корбин освен това определи проекта на споразумението за Брекзит, предложен от премиера Тереза Мей като "еднопосочно споразумение", по което Брюксел "диктува всички решения". Корбин каза, че депутатите от неговата партия ще гласуват срещу споразумението. Той призова правителството на Мей да го предоговори.

100 хиляди военни на помощ при Брекзит без сделка

Същевременно британският в. "Сънди таймс" съобщава днес, че британски специалисти по военно планиране се готвят за прилагането на извънредни мерки в случай на излизане на страната от ЕС.

Около 20 офицери, които обикновено контролират хода на операция, при която военнослужещите оказват помощ на полицията в случай на терористични актове, са получили разпореждане да ускорят подготовката за възможен сценарий за Брекзит без сделка. Групата се съсредоточава върху това как биха могли военните да помогнат на полицията да поддържа обществения ред, как болниците ще бъдат снабдени с медикаменти и как да не допусне транспортен колапс в графство Кент, където се намират фериботните връзки с континента.

10 000 военнослужещи могат да бъдат задействани в случая на извънредна ситуация, свързана с Брекзит, допълва изданието.

Германският бизнес: Твърдият Брекзит ще е катастрофа и от двете страни на Ламанша

Излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще има катастрофални последици за компаниите и работниците във Великобритания и Европа, каза шефът на Германската промишлена асоциация (BDI) Дитер Кемпф, цитиран от Ройтерс.

Британският премиер Тереза Мей се бори да защити проектоспоразумението, договорено с ЕС, но опозиция вътре и извън нейната партия засилва вероятността от Брекзит без споразумение и дори нов референдум, отбелязва агенцията.

Дитер Кемпф каза пред германската медийна група Функе, че липсата на споразумение ще удари особено силно автомобилния, аерокосмическия, химическия, фармацевтичния, инженерния и електротехническия сектор. Банковият и туристическият сектор също ще бъдат засегнати.

"Твърдият Брекзит би бил катастрофален", заяви Кемпф, като допълни, че германските фирми трябва да се подготвят за излизане на Великобритания от ЕС без сделка. Ще създаде огромни затруднения за десетки хиляди компании и стотици хиляди работници от двете страни на Ламанша, каза той.

Според опонентите на проектоспоразумението, което трябва да бъде одобрено от британския парламент, то оставя прекалено много правомощия на Евросъюза, а същевременно лишава Великобритания от правото да участва в създаването на правилата.

Кемпф каза, че германската промишленост и правителство трябва да се готвят за засилване на несигурността през идните месеци.

Призовавам депутатите в британския парламент да съзнаят отговорността си, каза той.

"Топката е в полето на Лондон (...) Нови преговори не са отговорът," допълни Кемпф.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа