Тежки присъди за двама бивши депутати от ДПС

Гюнай Сефер е с 10 години затвор, Митхат Табаков с 11 години

Тежки присъди за двама бивши депутати от ДПС

Двамата бивши депутати от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков получиха тежки ефективни присъди от Софийския градски съд по делото, което се води срещу тях за източване на средства от инфраструктурни проекти в района на Дулово и Силистра. Сефер получава 10 години затвор, а Табаков - 11 години.

 

Другите двама подсъдими Росица Милчева и Веско Пачкински получиха по седем години затвор. На Милчева ѝ прилоша, след като чу от съдебния състав, че е призната за виновна. Това наложи десетминутно прекъсване на заседанието.

 

Прокуратурата заяви, че е доволна от присъдата, а подсъдимите отказаха коментар. Това е третата присъда за Митхат Табаков, постановена му от СГС. Решението на градския съд може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

 

Обвинителният акт срещу четиримата описва схема, чрез която са източени неправомерно над 370 000 лв. от дружеството "Публични инвестиционни проекти“ ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършено строителство на пътища.

 

Злоупотребите са свързани с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между село Окорш, община Дулово и главния път Силистра – Шумен в края на 2006 година.

 

През 2011 година бившият кмет на Дулово Митхат Табаков бе осъден на 5 години затвор по обвинение, че в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) е дал поръчка за нова ВиК система на свързана със семейството му фирма.

 

През есента на 2012 година той отново бе осъден, този път за подкуп. Табаков бе признат за виновен по обвинението, че през 2004 година е взел подкуп от 10 хил. лв. от бившия управител на ВиК в Силистра Петко Горбанов, за да подпише договор по обществена поръчка за реновация на водопроводната мрежа

Споделяне

Още по темата

Още от България