Томислав Дончев: Държавата трябва да е в ролята на силния срещу картелите

Томислав Дончев: Държавата трябва да е в ролята на силния срещу картелите

Искрено се надявам КЗК да си свърши работата докрай и да успее да докаже пред съда наличието на картелно споразумение при горивата, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ в събота.

Решението на комисията е смело. Искрено се надявам КЗК да си свърши работата докрай. Ако имат каквато и да е нужда от помощ, ще я получат от нас. Ниските цени на горивата дават огромни шансове икономиката да върви напред и да има растеж, коментира Дончев.

Вицепремиерът припомни, че ако КЗК докаже пред съда картел, има право да наложи солени глоби на компаниите. Те могат да бъдат до 10% от оборота за последната финансова година. "А те много държат на репутацията си и се надявам това да е обеца на ухото за в бъдеще", добави Дончев.

Държавата трябва да е в ролята на силния, каза вицепремиерът, запитан какъв ще е изходът от двубоя между Давид и Голиат. Той напомни, че с промените в законодателството антимонополният орган има повече правомощия при разследването, а може да налага и солидни глоби на компаниите, които на свой ред са загрижени за репутацията си. 

Освен преките загуби за потребителите има и пропуснати ползи от завишените цени на горивата, каза Дончев. Ниските цени на горивата са фактор за растежа на икономиката, изтъкна той и напомни, че правителството е сезирало комисията за подозренията си за нередности на този пазар още прем юли 2015 г.

Той коментира и темата "КТБ". “Мога да видя какво пише в доклада за КТБ, но все още не съм имал време да се запозная с него. Следим ежедневно какво се случва по тази тема. Има много политическо сладкодумие около КТБ. Интересно защо го нямаше това говорене преди да фалира банката, а сега не се спира", каза той. 


Дончев коментира и темата със спрените обществени поръчки в последните две седмици. По думите му за спирането на всеки търг има технически и формални причини, сред които и обществените притеснения. Той заяви, че “не съзира формално собственост на Пеевски и Прокопиев в нито една от фирмите“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?