Томислав Дончев: ГЕРБ търси тематични коалиции с всички партии

Томислав Дончев, сн. БГНЕС

В парламента трябва да се търсят тематични коалиции – днес може подкрепата да дойде от ДПС, утре от някоя друга партия, включително и от БСП. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев (ГЕРБ) в интервю пред бТВ в понеделник в отговор на въпрос дали ГЕРБ е в скрита коалиция с Движението за права и свободи, провокиран от гласуването им заедно по някои въпроси в пленарна зала.

Вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова, която също е от ГЕРБ, коментира преди седмица, че ако някоя от партиите, които формират мнозинството, оттегли подкрепата си от правителството, предсрочните избори не са първият вариант.

Първият по-сериозен раздор в управляващата коалиция ГЕРБ-Реформаторски блок, подкрепяна от АБВ и Патриотичния фронт, избухна в последните дни на декември заради промените в пенсионния модел, които ГЕРБ прокараха против волята на партньорите си, но с подкрепата на ДПС.

"Този, който осигурява подкрепа, не бива обезателно да бъде пришиван като дългосрочен партньор", коментира Томислав Дончев.

"Спектърът теми, които засяга едно правителство, е изключително широк. Когато става дума за ключови теми, напълно допускам да получаваме подкрепа от политическите сили, които са извън управляващата формация. Ние може, и аз очаквам, да получаваме подкрепа и от други политически сили, включително и от БСП. Коалиционният формат е ясен, към момента той не подлежи на преразглеждане”, каза още Дончев

Той призова да не се бъркат политическите турбуленции с фундаменталната стабилност или нестабилност на кабинета, тъй като в този си формат за правителството е нормално да има спорове: "Ако самите министри се фокусират върху оцеляването на кабинета, той няма да може да направи нищо. Всички действия ще останат на заден план. Опитваме се да свършим това, което можем, което трябва за времето, което имаме”.

По въпроса с еврофондовете Томислав Дончев заяви, че очакваната загуба към края на 2014 година между 200 и 400 милиона евро е била редуцирана до 80 милиона, което смята за успех.

Тази година той обяви като "много специална”, тъй като е последната, в която текат средства от стария програмен период. В следващия – 2014-2020 година, очакванията му са в икономиката на страната да влязат не по-малка от 600 милиона евро. Те обаче не могат да бъдат основното гориво, но поне добавката.

Споделяне

Още по темата

Още от България