Топлоенергията в Пловдив няма да поскъпне от април

Клиентите на пловдивската топлофикация няма да усетят априлското повишение на цените на природния газ и на топлоенергията, тъй като новата когенерационна централа на дружеството позволява задържане на сегашните тарифи през настоящото тримесечие.

Така цената на пловдивското парно остава на нивото от 1 октомври 2011 г. - 110.3 лв./Мвч с ДДС, въпреки поскъпването на природния газ с 12.73% от 1 април и общо 17 на сто от миналия октомври. Това съобщи в понеделник в Пловдив председателят на Управителния съвет на "ЕВН България Топлофикация" Йорг Золфелнер.

Причината за запазване на цената непроменена през целия настоящ отоплителен сезон е новата когенерационна централа на "ЕВН България Топлофикация", която позволява на дружеството да предлага ценова стабилност на своите клиенти.

Високоефективната централа беше открита в края на 2011 г. и е на стойност 100 милиона лева. Чрез модерната газова турбина на централата изгарянето на природния газ се осъществява с голям процент ефективност, което намаля и неговата тежест в крайната цена на топлинната енергия, припомнят от компанията.

Заедно с инвестицията в новата централа, вложените от EVN средства в подобряване на услугата централно топлоснабдяване в Пловдив от 2007 г. досега надхвърлят 150 милиона лева. Само за 2011 г. EVN България Топлофикация изгради 5,7 км нови топлопроводи и 32 нови абонатни станции, давайки възможност на повече клиенти да се възползват от комфорта на екологично чистото и сигурно централно топлоснабдяване. Планираните за 2012 г. инвестиции в поддържане, модернизиране и разширяване на мрежата са 24 милиона лева, допълват от ЕВН.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?