Въпреки похарчените над 1 млн. лв. за инфосистема за сметките

"Топлофикация София" не знае колко са абонатите със студени радиатори

"Топлофикация София" не знае колко са абонатите със студени радиатори

С оправданието, че не разполага с данни колко от потребителите ѝ ползват само топла вода, а са се отказали от парно, "Топлофикация-София" отново не можа да обясни как скри истината за драстично високите сметки за януари и февруари. Тогава по данни на общинското дружество 65 на сто от сметките са били до 150 лв., но според Федерацията на потребителите това са сумите, начислени на хора, които не са си включвали парното.

Въпреки че столичната топлофикация внедри информационна система, за която похарчи малко повече от 1 милион лева, дружеството не можа да отговори на въпрос на Mediapool колко негови абоната са се отказали изцяло или частично от услугите му.

Парите за информационната системата бяха дадени, за да може да се прави анализ на сметките, така че да се повиши събираемостта от длъжниците на “Топлофикация”. Сега се оказва, че тя не може да даде дори справка за отказ от услугата отопление. Друг е въпросът, че молбите за това се подават директно в общинското дружество.

“Ако абонатът е прекратил ползването на отопление в жилището си, по силата на закона той остава потребител на топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация. В тази връзка не може да се направи разграничението колко ползват само топла вода”, отговориха от “Топлофикация София” на запитването на Mediapool.

От общинското дружество обаче се похвалиха, че за последните пет години броят на клиентите им е нараснал с близо 30%. Към момента над 431 хил. са потребителите на топлофикацията, като само за първите два месеца на 2012 г., когато столичани бяха шамаросани с високи сметки, са се включили нови 694 абоната, отчете общинският монополист.

Годишно по 200 блока се включват към “Топлофикация”, а 5 се отказват

През последните пет години средно по 200 блока са ставали нови абонати на “Топлофикация”, докато в същото време са се отказвали едва по пет, показва предоставената справка.

Най-много нови сгради са се включили към общинския монополист през 2008 г. - 251, докато през 2011 г. техният брой е само 128. Общо за периода 2007 – 2011 г. абонати на “Топлофикация” са станали 1020 сгради. За същото време от услугите на дружеството са се отказали 31 сгради.

Към момента общинският монополист доставя топлинна енергия в 13 374 сгради в режим на етажна собственост.

Плащането на сметките пада с 20% за 10 години

Успоредно с растящия брой на абонатите, расте и броят на нередовните платци. За последните десет години събираемостта пада с около 20%, сочат данните на “Топлофикация София”.

През 2002 г. редовно сметките са си плащали 72% от абонатите, докато в момента те са около 54%. Най-малко редовните плащания са били през 2009 г. - 52% от абонатите.

Над 213 млн. лв. дългове има да събира “Топлофикация София” от абонати към края на 2011 г. Още 120 млн. лв. са присъдените вземания от съда за “Топлофикация”, които обаче не е сигурно, че общинското дружество ще успее да си прибере. Монополистът има спечелени или води 60 000 дела.

Над 70 000 са абонатите на “Топлофикация София”, които не са плащали сметките си повече от година. Техните вземания представляват около 80% от дълговете на дружеството.

Абонатите със задължение до 1 година, които са близо 112 000, общинският монополист определя като “лоялни клиенти”.

Борчовете със 170 млн. лв. повече от вземанията

В същото време задълженията на “Топлофикация София” са по-големи от вземанията на дружеството със 170 млн. лв., става ясно от отчета на монополиста за 2011 г.

Най-големи са задълженията към "Българския енергиен холдинг" за 222 млн. лв. и “Булгаргаз” - за 210 млн. лв. Общо дълговете на “Топлофикация” са 564 млн. лв., докато вземанията на дружеството са за 395 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?