Столичното парно платило 330 млн. лв. от газовия си дълг

“Топлофикация-София” е превела 330 млн. лева на “Булгаргаз” от началото на годината до днес. Така общинското дружество е изплатило всички текущи задължения към държавната компания за доставка на газ за 2012 г., които по фактури са общо 323 млн. лева, обяви Стоян Цветанов, изпълнителен директор на общинското дружество.

Обобщените данни показват, че от началото на 2011 г. до момента “Топлофикация София” е превела рекордните 836 млн. лева на газовото дружество, допълни Цветанов. Той подчерта, че така за първи път в историята си “Топлофикация” няма текущи задължения, като в същото време е намалила и наследени стари дългове с над 40 млн. лева.

 

Цените за отчитане на топломерите и подготвянето на изравнителните сметки остават същите, каза още Стоян Цветанов. Той съобщи, че вече са факт новите двугодишни договори с всички фирми за дялово разпределение. “Въпреки настояванията на топлинните счетоводители за актуализация, такава няма да има, така че столичани могат да са спокойни за това”, обеща Цветанов.

 

Дружеството му обслужва като топлинен счетоводител 156 сгради с над 4000 абонати. За миналия отоплителен сезон няма нито една постъпила жалба по отношение на обслужването или сметките, твърдят от топлофикацията.

 

Клиентите на столичния монополист продължават да растат. От началото на годината до сега към “Топлофикация-София” са се присъединили 1100 нови клиенти, а за 2011 година потребителите на компанията са се увеличили с почти 5000, отчете шефът на общинското дружества.

 

Технологичните разходи по преноса на енергия за първото тримесечие на 2012 г. са намалени с 4.45% спрямо тези през същия период на 2011 г. Така топлофикационното дружество било с най-ниските технологични разходи по преноса в сравнение с другите топлинни дружества в страната, въпреки че разполага с над 960 км топлопроводна мрежа, по думите на Цветанов.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес